Közélet

Operatív törzs: hetente tesztelik a tanárokat, fontos az egészségügy tehermentesítése

Az Operatív törzs mai ülésén Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár bejelentette, egészségük védelmében ezentúl heti rendszerességgel fogják tesztelni a pedagógusokat koronavírusra. Müller Cecília a szabályok betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet, mellyel csökkenthető lenne a koronavírus járvány terjedése, Kiss Róbert pedig elmondta a hétvégi rendőri intézkedések adatait.

HETENTE FOGJÁK TESZTELNI KORONAVÍRUSRA A TANÁROKAT

Habár jelen van az oktatási intézményekben a koronavírus, az iskolák nem jelentenek gócpontot a járvány terjedésében, kezdte az Operatív törzs mai online ülését Maruzsa Zoltán, a felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár. Elmondta, hogy a fertőzöttek aránya a 14 évesekig terjedő korcsoportban 4%, ami jóval alacsonyabb, mint a lakossági számarányuk, mely 15%.

Fotó: origo.hu

Maruzsa Zoltán azt is elmondta, hogy egyetlen olyan intézményről tudnak csak, ahol 10 fölé emelkedett a diákok körében a fertőzöttek száma, az esetek többségében egy-egy fertőzött tanulóról beszélhetünk csupán. A pedagógusok fertőzöttségét tekintve, már magasabbak a számok, az államtitkár információi szerint kilenc olyan intézményről tudnak, ahol 10-nél többen betegedtek meg a tanárok közül. Így, a pedagógusok egészségének megőrzése érdekében úgy döntöttek, hogy hetente tesztelni fogják őket koronavírusra.

A SZABÁLYOK BETARTÁSÁVAL CSÖKKENTHETŐ AZ EGÉSZSÉGÜGY LETERHELTSÉGE

A szabályok betartásával csökkenthető az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége – hangsúlyozta Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: egyre több, jelenleg 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen. Ez nagyon nagy terhelést jelent az egészségügyi ellátórendszernek – tette hozzá. Úgy fogalmazott: azzal “tudunk segíteni az egészségügyi dolgozóknak”, ha “betartjuk a szabályokat és próbáljuk csökkenteni a fertőződések lehetőségét, így a súlyosan zajló megbetegedések számát is”.

https://szeged365.hu/2020/11/16/koronavirus-ujabb-rekord-mar-276-uj-fertozott-van-csongrad-csanad-megyeben/

A cél a járványgörbe ellaposítása, és ezáltal az ellátórendszer terhelésének mérséklése – hangsúlyozta Müller Cecília, majd hozzátette, hétfőtől 93 kórházban kezdik meg munkájukat a katonák, akik logisztikai és más, egészségügyi képzettséget nem igénylő feladatokban segítik az intézményeket.

901 EMBERREL SZEMBEN INTÉZKEDTEK A RENDŐRÖK A HÉTVÉGÉN, MERT MEGSZEGTÉK a MASZKVISELÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT

A hétvégén 901 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert megszegték a közterületen, illetve nyilvános helyen előírt maszkviselési szabályokat, amelyeket az önkormányzatok határoztak meg – mondta el Kiss Róbert, alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a mai online sajtótájékoztatón.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Az alezredes közölte, Magyarországon 147 tízezernél több lakosú település van, ahol a polgármesterek a múlt heti kormányrendeletben felhatalmazást kaptak arra, hogy rendeletben szabályozzák a közterületeken és nyilvános helyeken a maszkviselési kötelezettséget. Kiemelte, hogy a tömegközlekedési eszközökön, a megállókban, az üzletekben, valamint a bevásárlóközpontokban 210 emberrel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek a maszkviselési szabályok megszegése miatt.

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb