Közélet

Gulyás Gergely: Nem szigorítunk, maradnak az intézkedések

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón a kormány legújabb koronavírus elleni intézkedéseiről beszélt. Elmondta, a következő egy hétben a szigorításokban nem várható változás a már eddig bejelentett intézkedésekhez képest. A héten újonnan a vásárlási idősáv és az idősek elsőbbsége a postai ügyintézés során került bevezetésre.

AZ EDDIGI INTÉZKEDÉSEKET TARTJA FENN A KORMÁNY, ÉS EBBEN A JÖVŐ HÉTIG NEM LESZ VÁLTOZÁS

Az eddigi intézkedéseket tartja fenn a kormány, és ebben a jövő hétig nem lesz változás, kezdte Gulyás Gergely a kormány mai tájékoztatóját, majd arról beszélt, hogy tegnapig az új fertőzések száma 3 és 5 ezer között volt. Tudták, hogy ez a szám nőni fog, mivel megkezdődtek a tömeges tesztelések, és ennek köszönhető, hogy a csütörtöki adatok magasabbak. A különböző hivatásrendek tesztelésének eredményeit egységesen nyilvánosságra hozza majd a kormány. 

A MOSTANI HELYZET KEZELÉSÉRE A MEGOLDÁST A VAKCINA NYÚJTHATJA

Gulyás Gergely arról is szólt, hogy a mostani helyzet kezelésének a megoldása végül a vakcina lesz. A kormány hosszan tárgyalt a vakcina beszerzéséről. Céljuk, hogy mindenhonnan, ahonnan lehet vakcinákat szerezzenek be. A magyar hatósági vizsgálat mindenképpen meg fog történni – tette hozzá. 

INGYENES ÉS NEM KÖTELEZŐ LESZ A VAKCINA BEADATÁSA

Ingyenes és nem kötelező lesz a vakcina beadatása. 12 millió feletti vakcinát kötött le a kormány a világ több részén – mondta Gulyás. Úgy tűnik, Kína áll a legjobban az oltóanyag tesztelésében. Rossz hír, hogy a Pfizer először Amerikába viszi oltóanyagát, és nem Európába. Az egészségügy képes ellátni a feladatát, bőven van még szabad ágykapacitás – tette hozzá a miniszterelnökséget vezető miniszter. 

GULYÁS SZERINT ELFOGADHATATLAN, HOGY POLITIKAI KRITÉRIUMOKTÓL TESZIK FÜGGŐVÉ AZ UNIÓS PÉNZEK FOLYÓSÍTÁSÁT

Gulyás Gergely szerint elfogadhatatlan, hogy politikai kritériumoktól függően lehessen folyósítani uniós pénzeket. Kijelentette, hogy 4 milliárd eurót kap évente az ország, miközben 6 milliárd eurót visznek ki az országból. Egy kölcsönösen nyertes szituációról van szó – mondta Gulyás. Az egyetlen feltétel a közös piac – mondta el.

MINDEN ORSZÁGNAK SZUVERÉN JOGA VAN DÖNTENI A BEVÁNDORLÁSRÓL

Brüsszelben csak az lehet jogállam, ha valaki beengedi a migránsokat – mondta Gulyás. A sajtószabadságról pedig csak annyit, hogy a nyugati sajtó nem engedte közölni Orbán Viktor válaszcikkét – tette hozzá. Úgy nem lehet változtatni a jelenlegi helyzeten, hogy a magyar kormány lemond a szuverenitási elemekről. 

A JÁRVÁNY KEZDETE ÓTA 15 EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓ HUNYT EL

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy Magyarország azokkal fog együttműködni az USA-ban, akik a hivatalosan megválasztott vezetők, bízik benne, hogy a jövőben is jó lesz az együttműködés. A kormány dolgozik a táppénz -szabályok változtatásán a karanténszabályok miatt, főleg ha kisgyerek is érintett, majd hozzátette, az egészségügyi dolgozók 2,6 százaléka fertőződött meg, és 15-en haltak meg március óta. 

MINDENKIT TESZTELNEK AZ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN

Gulyás Gergely elmondta, hogy az oktatási intézményekben nemcsak a pedagógusokat tesztelik, hanem minden dolgozót. Indokolt a táppénz – szabályokat egyszerűsíteni az oktatási intézményekben. Aki ma iskolában pedagógusként dolgozik, az minden bizonnyal ott kapta el a betegséget, így jár neki a 100 százalékos táppénz. Ilyen irányú módosítást tervez a kabinet. 

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb