Közélet

Orbán Viktor: 8-10 nap múlva dönt az Operatív törzs a karácsonyról

Magyarország miniszterelnöke jó szokásához híven a mai napot is a Kossuth Rádióban kezdte, miután egyeztetett reggel hatkor az Operatív törzs tagjaival. A hét legfrissebb és legfontosabb tudnivalóit a kormányfő a Jó reggelt Magyarország! című műsorban összegezte.

ORBÁN VIKTOR: NEM LEHET MEGVÁSÁROLNI BENNÜNKET

Orbán Viktor a beszélgetés elején arról beszélt a vétó kapcsán, hogy mindent megfontoltak, mindent meggondoltak. Elmondása szerint ők már júliusban jelezték, hogy többen nagy bajban lehetnek a második hullámban, főleg gazdasági téren. Minden politikai vitát félre kell tenni, mondta. Nem kellett volna engedni az EP-képviselőknek, és nem kellene ragaszkodni ahhoz, hogy politikai kérdéseket válságkezelési eszközökkel összekössék. Mi meg fogjuk tudni védeni a nemzeti szuverenitásunket, meg tudjuk védeni az országunkat a bevándorlástól. És nagy perspektívát látunk a közép-európai államokban is – mondta a kormányfő. Az, hogy együtt erősebbek vagyunk, most kiderült, fogalmazott. Nem kérdés tehát, hogy ma a közép-európai államok újjászületése az egyik legfontosabb folyamat. 

A BALOLDALON NINCS SAJTÓSZABADSÁG

Csak az lehet Brüsszelben jogállam, aki beengedi a migránsokat – mondta a kormányfő. Ha a német elnökség nem enged az Európai Parlamenttől jövő nyomásnak, akkor nem alakul ki ez a helyzet. Ez a baloldali sajtószabadság – fogalmazott Orbán Viktor annak kapcsán, hogy a Project Syndicate nem hozta le a válaszcikkét. 

MAGYARORSZÁG A MAGYAROKÉ

Brüsszel fordítva ül a lovon a bevándorlást illetően, mivel a bevándorlás nem megoldás, hanem maga a probléma – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint a fő kérdés a közép-európai térségben, hogy ne váljunk bevándorlóországgá. Ha egy országban 8-10 százalék lesz a bevándorló, akkor már csak arról lehet beszélni, hogyan éljenek együtt – tette hozzá. A nyugat-európai hazafiak úgy érzik, hogy napról napra csúszik ki a talaj a lábuk alól. Nekünk nincsenek ilyen problémáink, így el kell kerülni azt a helyzetet, hogy bevándorlóország legyünk. Magyarország a magyaroké – tette hozzá. Orbán Viktor szólt arról is, hogy semmiképpen ne nyugatosodjunk úgy, hogy átvesszük a multikulturális társadalmat. 

AZ EGÉSZSÉGÜGY TOVÁBBRA IS ÁLLJA A SARAT

Két csatatér van most: a kórházak és az iskolák. A kórházakban életet, az iskolákban a munkahelyeket védjük – mondta a kormányfő. A kórházakban nincsenek bíztató jelek, most mindenkit kitartásra biztatok, mivel a korlátozásokból még két hét van hátra. Egyelőre viszont azt látjuk, hogy sajnos összességében egyre többen vannak kórházban, sőt hamarosan el fogjuk érni a 10 ezres számot is – mondta a kormányfő. Az egészségügy azonban úgy tűnik állni fogja a sarat – tette hozzá. 

SENKI NE MENJEN SÍELNI

Orbán Viktor a karácsonyi intézkedésekről azt mondta, hogy a Nyugaton egyre többen zárnának a síszezonban. Ám ő ettől függetlenül is alapjáraton arra kérte az embereket, hogy ne fizessenek be a ezekre a síutakra. Természetesen senkit sem lehet bezárni, de amikor hazaérnek, akkor nagyon komoly karanténkövetkezmények lesznek, mivel a sízések voltak a legfőbb gócpontok – emelete ki.

FOLYTATÓDIK A CÉLZOTT TESZTELÉS

Az iskolákban hétfő óta zajlik a célzott tesztelése. A jövő hét elején már egy általános kép lesz az eredményről, de az biztos, hogy mindez folytatódni fog – mondta a kormányfő. Kiemelte és egyben köszönetet mondott azért, hogy a medikusok nagy segítséget nyújtanak. 

ELINDULHAT A REGISZTRÁCIÓ A VAKCINÁRA

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az oltási tervet már hetekkel ezelőtt kidolgozták. 13 ezer helyszín lesz, ahol a tömeges oltás megtörténik majd és vélhetően december-január környékén kell majd bevezetni azt az oltási tervet, ami arra az opcióra lett kitalálva, hogy mi lesz akkor, ha kevesebb vakcina érkezik majd, mint amennyi az igény. A torlódás elkerülése érdekében előjegyzésbe vehetik majd magukat az embereket, ez a program a jövő héten indulhat el. Levélben és interneten lehet majd regisztrálni – mondta a kormányfő.

ORBÁN: EGYELŐRE NEM TUDJUK, HOGY MI LESZ A KARÁCSONNYAL

Az Opratív Törzs egyelőre nem tudja megmondani, milyen szabályok lesznek karácsonykor. Szeretnénk, ha mindenki korlátozás nélkül tudna találkozni a szeretteivel, pont úgy, ahogyan eddig. Erről viszont majd csak 8-10 nap múlva fog a kormány dönteni – zárta gondolatait a kormányfő. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb