Közélet

Operatív törzs: rajtunk múlik, hogyan töltjük a karácsonyt, több a koronavírusból meggyógyult személy, mint az újonnan regisztrált fertőzött

Nagy mértékben rajtunk múlik, hogyan tölthetjük a karácsonyt, mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs mai ülésén, ugyanis, ha betartjuk a szabályokat, bízhatunk abban, hogy a karácsonyt már családi körben, egymáshoz közelebb tölthetjük el. Némi javulási tendencia már most megfigyelhető a számokban, ugyanis az elmúlt 24 óra adatai alapján több a koronavírusból meggyógyult személy, mint az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

SZABÁLYTALAN MASZKVISELÉS MIATT 683 EMBERREL SZEMBEN INTÉZKEDTEK A HÉTVÉGÉN

Hétvégén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 683 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök – mondta el Kiss Róbert alezredes az operatív törzs mai online tájékoztatóján.

Az alezredes közölte, a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta 9677 intézkedés történt a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt. A rendőrök a hétvégén a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt 585 emberrel szemben léptek fel – ismertette. Majd hozzátette, a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt a hétvégén a tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken 9, míg az üzletekben és bevásárlóközpontokban 89 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

Fotó: koronavirus.gov.hu

NAGY MÉRTÉKBEN RAJTUNK MÚLIK, HOGYAN TÖLTJÜK AZ ÜNNEPEKET

A korlátozó szabályok betartására kérte az embereket Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján, hangsúlyozva azt is, hogy “nagy mértékben rajtunk múlik”, miként tölthetjük el a karácsonyt.

Müller Cecília azt mondta, most teremtjük meg a közös ünneplés lehetőségét. “Ha betartjuk a szabályokat, bízhatunk abban, hogy az ünnepeket a családunkban, egymáshoz közelebb tudjuk eltölteni” – fogalmazott. Hozzátette, a kormány december elején dönt az ünnepek idejére érvényes szabályozásokról.

Az országos tisztifőorvos arról is szólt, noha a járványgörbe – hasonlóan a többi európai országéhoz – még mindig emelkedik, a fertőzöttek számának növekedése lassul. Abban bíznak – mondta -, hogy a járványgörbe rövid idő múlva “eléri a platót”, és attól kezdve javuló tendenciáról tudnak majd beszámolni.

TÖBB A KORONAVÍRUSBÓL MEGGYÓGYULT SZEMÉLY, MINT AZ ÚJONNAN REGISZTRÁLT FERTŐZÖTTEK SZÁMA

“Elértünk egy fontos fordulathoz, mégpedig ahhoz, hogy több a koronavírusból meggyógyult személy, mint az újonnan regisztrált fertőzöttek száma” – mondta el Müller Cecília. Gyógyultnak pedig azt a személyt tekintik, aki a 21 nap elteltével nem mutat már egyetlen tünetet sem, és a koronavírus tesztje is negatív lesz. A számok azt mutatják, hogy a járványgörbe lassul, és lassan elérjük a tetőzési pontot, ami után már csökkenni fog a fertőzöttek száma. 

Forrás: MTI/origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb