Közélet

György László szerint lehet a koronavírusnak harmadik hulláma Magyarországon

György László: lehet a koronavírusnak harmadik hulláma Magyarországon – mondta el a Spirit FM Exkluzív című műsorában az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. „Mi is már valamilyen szinten más országok harmadik hullámát érzékeljük a gazdaságunkban” – fogalmazott.

A vállalkozások döntő többsége továbbra is nyitott pozíciókkal rendelkezik és új munkavállalókat keres. Magyarországon van munka, annak, aki szeretne dolgozni. Az viszont kétségtelen tény, hogy nem mindenki azt teheti, amit a legjobban szeret, mert a veszélyhelyzeti intézkedések bizonyos szektorokat megbénítanak, de máshol igenis lehet munkát találni, ezt mutatják a számok is – mondta György László, aki szerint az is feladatuk, hogy segítsenek azoknak a vállalkozásoknak, amelyek meg kívánják erősíteni a munkahelyeiket, ezeket beruházásösztönző programokkal támogatják. Januárban elindulnak az unió következő hétéves költségvetési periódusának támogatásprogramjai – folytatta az államtitkár. 

Ezt követően azt is ismertette, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv keretein belül 100 milliárd forintos vissza nem térítendő fejlesztési forrásra pályázhatnak a vállalkozások, ezzel pedig 200 ezer munkahelyet meg lehet újítani. Ebből 10 milliárd forintot szánnak a műanyagipari vállalkozások számára. György László elmondása szerint egyébként az Európai Unióban elsők között vezetjük ki az egyszerhasználatos műanyagokat, amiket ki kell váltani olyan anyagokkal, amelyek újrahasznosíthatóak. Ahhoz, hogy a műanyagipar ne menjen tönkre, első körben tehát 10 milliárd forintot adnak azoknak a vállalkozásoknak, akiknek át kell állniuk környezetszennyezőből környezetbaráttá. Továbbá szintén 10 milliárd forinttal támogatják a divat- és dizájnipart. Az élelmiszeripari beszállító fejlesztési programot 5 milliárd forinttal támogatták, és hamarosan bejelentenek egy hétszer ekkora, azaz 35 milliárd forintos támogatást is egy szintén élelmiszeripari beszállító fejlesztési programmal kapcsolatban. Emellett pedig ötmilliárd forinttal a szabad vállalkozói zónákat támogatják.

A kormány döntött egy 35 milliárdos egészségipari támogatásról is. Illetve elmondta azt is, hogy készül a magyar koronavírus elleni, ami már az állatkísérleteken is átesett, ennek pedig eredményesek is voltak. „Hónapokra vagyunk attól, hogy legyen magyar vakcinánk is” – jelentette ki György László. Ezt a kormány az ITM-en keresztül finanszírozza.

Az államtitkár arról is szólt, hogy 50 milliárd euró, tehát a magyar GDP valamivel több mint a harmada fog a rendelkezésünkre állni az előttünk álló hét évben, és az elkövetkezendő másfél évben ebből számottevő forrás fog megjelenni a gazdaságban. Arra a kérdésre, hogy biztosan rendelkezésre fog-e állni ez az összeg, az államtitkár úgy válaszolt: „Ennek a közel a fele biztos, hogy rendelkezésre áll, ez a hétéves költségvetési periódus. A másik fele pedig attól függ, hogy Európa államfői és kormányfői meg tudnak-e egyezni a feltételekről” – folytatta.

Forrás: atv.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb