Mindenmás

Napi pakk, kedd: még nem érkezik meg a tél Szegedre, drágábbak lesznek az autópályák

Nem tudjuk még, mennyit kell várni az igazi tél beköszöntére, de az biztos, hogy ma is inkább szürke napunk lesz. Sajnos kiderült, hogy drágábbak lesznek az autópályamatricák, és már csak ezen a héten utazhatunk Szerbiába negatív PCR-teszt nélkül. Hogy most is képben legyél, ízesítsd a reggeli kávét a Szeged365 legfrissebb infóival!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Valér, Detre, Dezsér, Dezsider, Dezső, Mária, Valérián – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 229 éve az Amerikai Egyesült Államokban törvénybe iktatták a “Bill of Rights”-ot, az emberi jogokról szóló rendelkezéseket. Az 1787-es alkotmány kiegészítéseként iktatták törvénybe. A tíz újabb cikkelyben rögzítették az emberi jogokat, amelyek a sajtó-, szólás- és vallásszabadságra vonatkoztak.
  • 188 éve született Alexandre Gustave Eiffel francia mérnök, a párizsi Eiffel-torony tervezője.
  • 161 éve látta meg a napvilágot Lazar Markovics Zamenhof lengyel szemorvos, filológus, az eszperantó nyelv atyja.
  • 147 éve született Kacsóh Pongrác matematikus és zeneszerző a János vitéz és a Rákóczi zeneszerzője.
  • 92 éve Bécsben megszületett Friedensreich Hundertwasser osztrák építész, művész.
  • 76 éve Adolf Eichmann német SS-Sturmbannführer utasítására Budapestről elindult a rablott kincseket szállító “Aranyvonat”. Az aranyvonat egy vasúti szerelvény, amely 1945. január 23-án indult útnak Ausztria felé a fertőbozi vasútállomásról. A Magyar Nemzeti Bank 30 tonna aranykészletét, nagy összegű devizatartalékait valamint letétbe helyezett értékeket, dokumentumokat (például Mátyás király korvináit), a méteretalon platinarúdját és a deportált zsidóktól begyűjtött értékeket próbálta az előrenyomuló szovjet Vörös Hadsereg elől Nyugatra menekíteni a Szálasi-kormány. Az értékeket az amerikai hadsereg lefoglalta és hadizsákmánynak minősítette. 1946. június 18–25. Washingtonban a Nagy Ferenc miniszterelnök vezette küldöttség tárgyalásán döntöttek az MNB aranykészletének és más értékeknek, műkincseknek a visszaadásáról, és június 21-én ezt az USA külügyminisztériuma hivatalosan is bejelentette. 1946. augusztus 6-án a hadizsákmány egy része visszaérkezett Budapestre.
  • 71. születésnapját ünnepli Don Johnson színész, rendező, a Miami Vice sorozat, a Harley Davidson és Marlboro Man, a Nash Bridges és a Tőrbe ejtve sztárja.
  • 49 éves lett Fésűs Nelly színpadi- és filmszínésznő, a budapesti Moulin Rouge dívája.
  • 21 éve leégett a Budapest Sportcsarnok. 1982-ben megnyitott meg a fedett stadion, ahol sporteseményeket, koncerteket és más rendezvényeket tartottak. 1999-ben a több éve folyamatosan megtartott karácsonyi vásár közben, éjszaka gyulladt fel az épület. A tűz az egyik árusító pavilonban keletkezett.

ILYEN IDŐNK LESZ KEDDEN

Az igazi, mínuszos, havas, fázós tél még mindig nem teszi be a lábát Szegedre. Kedden is inkább marad a borongós, enyhe időjárás, esőre nem, de a hajnali órákban csúszós utakra lehet számítani.

ÍGY VÁLTOZNAK AZ AUTÓPÁLYAMATRICÁK ÁRAI JÖVŐRE

2021-ben drágábbak lesznek az autópályamatricák: a díjtarifák nagyjából 4 százalékkal kerülnek majd többe. Mutatjuk a pontos árakat:

JÖVŐ HÉTTŐL NEHEZEBB LESZ SZERBIÁBA UTAZNI

A szerbiai válságtörzs hétfői ülésén elfogadta a stáb orvosi részének javaslatát, így mindenki, a szerbiai állampolgárok is, csak 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel léphetnek be az országba december 20-ától.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb