Közélet

Leszavaztak az elektorok, hivatalosan is Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke

Ezúttal már fix: Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke. Lement az elektori szavazás, amely helyi idő szerint hétfő délután Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét hozta, 302 – 232 arányban.

Az AP amerikai hírügynökség összesítése szerint Joe Bidenre helyi idő szerint hétfő délutánig 302, Donald Trump hivatalban lévő elnökre pedig 232 elektor adta le voksát. Az elnökké választáshoz 270 elektori szavazat szükséges. Joe Biden Kalifornia állam 55 elektorának a szavazatával lépte át a küszöböt. Az új elnök beiktatására 2021. január 20-án kerül sor. Donald Trump szerint a választáson széleskörű csalás történt, s emiatt több keresetet is benyújtott, de nem sikerült megmásítania a voksolás kimenetelét. Bár az elnököt hivatalosan az elektorok választják meg, és nem az dönti el, hogy összesen melyik jelölt hány voksot kapott, Biden novemberben 7 millió szavazattal gyűjtött be többet, mint Trump. 2016-ban a most leköszönő elnök az elektori szavazáson a mostanival megegyező arányban győzte le Hillary Clinton demokrata párti jelöltet. 

Az elektori szavazás közeledtével ismét fellángoltak az indulatok az Egyesült Államokban, szombaton több ezren tüntettek Donald Trump mellett több városban, utcai összecsapások is voltak, Washingtonban a demonstrálók az Antifa-mozgalom aktivistáival ugrottak össze − írta az MTI. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb