BUÉK2021Közélet

Zacher Gábor: szerintem nem kellene családostól körül ülni az asztalt idén karácsonykor – exkluzív interjú a toxikológussal

A visszaszámlálás kezdetét vette: még két nap és kiderül, hogy Magyarországon enyhülnek-e a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett szabályok, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök november 11-én ismertetett, majd néhány órával később a Magyar Közlönyben, rendeletek formájában be is vezetett. A szegeden is jártas Dr. Zacher Gábor szerint viszont ettől sokkal szigorúbb intézkedésekre lett volna szükség. Az ország legismertebb toxikológusát telefonon csíptük el egy interjúra.

A szakértő szerint egyáltalán nem lenne jó döntés, ha december 21-én a kormány enyhítéseket jelentene be a karácsonyi ünnepekre. Sőt, a legjobb az lett volna, ha Orbán Viktor december 7-én még erősebb szigorításokat vezetett volna be annak érdekében, hogy a szeretet ünnepe előtt – ami egyébként szerinte az elmúlt években teljesen elanyagiasodott – ne hömpölyögjön a tömeg a bevásárlóközpontban és az ajándéküzletekben.

Dr. Zacher Gábort mindemellett a néhány nap múlva Magyarországra, azon belül pedig természetesen Szegedre is megérkező vakcináról illetve a már többek által emlegetett harmadik hullámról is faggattuk.

„Azt gondolom, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel az idei évben a karácsonyt nagyon másképp kellene kezelni, mint az eddigi években. Ki kellene hagyni a nagy családi összejöveteleket, hiszen még egy negatív PCR-teszt sem lehet biztos. Ha belegondolunk, az az eredmény csak a mintavétel időpontjában negatív, 24 vagy 36 órával később már egyáltalán nem biztos, hogy nem hordozzuk a vírust. Vagyis én azt gondolom, hogy nagyon meg kell gondolnunk azt, hogy menjünk vagy ne menjünk, de szerintem ne menjünk, maradjunk otthon karácsonykor. Éppen azért, hogy majd jövőre, az oltási védőernyővel a fejünk felett tudjunk rendesen karácsonyozni” – kezdte gondolatait az ország egyik legismertebb arca.

A doktor úr kiemelte, hogy a szakma nem javasolja az enyhítéseket az előttünk álló napokra, erre viszont tudja, hogy a politikusok nem mindig figyelnek oda, pedig a koronavírus helyzet nem egy politikai helyzet.

„A koronavírus helyzet nem egy politikai helyzet, hanem egy egészségügyi válsághelyzet. Amely helyzetben az egészségügyi szakembereknek kellene megmondaniuk azt, a szakembereknek kellene dönteniük arról, hogy a politikusok milyen döntéseket hozzanak, és nem fordítva” – folytatta a szakember.

Fotó: index.hu

Arra a kérdésre, hogy a vakcina jelenti-e majd az egyedüli megoldást azt a választ adta, hogy a vakcina nem az egyedüli megoldást, hanem a megoldást jelenti, persze csak abban az esetben, ha a lakosság 60-70%-a él mindennek a lehetőségével. Dr. Zacher Gábor szerint ezzel elkerülhetjük a harmadik hullámot. Éppen ezért a beszélgetés végén arra biztatott minden szegedit, hogy legyen óvatos, vigyázzon magára az ünnepek alatt és éljen a vakcina lehetőségével.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb