Közélet

Cserkó-Gate: a vezetőség szerint mégis bezár a Cserepes Sori Piac

Úgy fest, egy vadonatúj kormányrendelet mentheti meg (ideiglenesen) a Cserepes Sori Piac bérlőit – adtuk hírül a hétvégén, miután egy, a Magyar Közlönyben péntek este megjelent határozat kimondta, hogy az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérleti szerződése a bérlő egyoldalú, írásbeli nyilatkozata alapján a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik. Hétfő délután reagált a piac vezetősége is, akik teljesen másképp látják a helyzetet, mint írják, január 31-én be fog zárni a valaha szebb napokat látott Cserkó.

A CSERKÓ-SZTORI, KRONOLÓGIAI SORRENDBEN

Adott a valaha szebb napokat látott Cserepes Sori Piac, vagy, ahogyan 10-ből 10 szegedi ismeri, a Cserkó, amely a 90-es években élte fénykorát. Nincs olyan szegedi, aki ne vett volna még “kici-óccó” holmit az ikonikus piacon, amelynek jellegzetes ócskapiaci hangulata még mindig rengeteg embert vonz hétvégente. A piacot egy önkormányzati tulajdonban lévő cég, a Cserepes Sori Piac Kft. üzemelteti, amely 2016 óta rengeteg konfliktusba keveredett a bérlőkkel. A harc anno a bérleti díjak áfával való terhelésével kezdődött, amit 70 kereskedő nem fogadott el. Aztán az óránként 200 forintos parkolási díjat is bevezették a piacnál, valamint az arra közlekedő közvetlen buszjárat is megszűnt. Az árusok 7000 aláírást gyűjtöttek össze tiltakozásul, majd, miután veszítettek, a tiltakozók többsége fogta magát és önként kiköltözött a Cserepes sorról.

A még meglévő 34 bérlővel meglévő szerződések felmondási idejének lejártával, de legkésőbb 2021. január 31. napjával bezárják a Cserepes Sori Piacot – adtuk hírül november végén. A hivatalosan indok a bérlők számának folyamatos csökkenése, a vásárlási szokások megváltozása, továbbá az volt, hogy a 2020-ra prognosztizált 30 milliós veszteség után jövőre akár 50 milliós mínuszt is “produkálhat” a 30 éve működő, a 90-es években virágkorát élő piac.

Bővebben:

Az eddig pozitívnak tűnő folytatás most hétvégén jött, egy péntek esti határozat kimondta, hogy az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérleti szerződése a bérlő egyoldalú, írásbeli nyilatkozata alapján a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik:

REAGÁLT A PIACOT ÜZEMELTETŐ CÉG

A Cserepes Sori Piac Kft. közleménye hétfő délután futott be a szerkesztőségünkbe, mint írják, rájuk nem vonatkozik a rendelet, hiszen a piac bérleményei nem a városhoz, hanem a (városi többségi tulajdonban lévő) céghez tartoznak. Mint írják, a taggyűlés által meghozott határozatok továbbra is érvényben vannak, melyek szerint a Cserepes sori piac 2021. január 31-ével bezár.

A Cserepes Sori Piac Kft. közleménye:

A hétvégén több sajtóorgánumban megjelent, hogy a 2020. december 18-án megjelent 609/2020. (XII.18.) Kormány rendelet értelmében a Cserepes Sori Piac Kft. bérlői maradhatnak bérleményükben és a Cserepes sori piac nem zár be.

A 609/2020. (XII.18.) kormányrendelet így rendelkezik:

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet (a továbbiakban: veszélyhelyzet) ideje alatt lejáró, az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában lévő lakásra kötött lakásbérleti szerződés, valamint az állami vagy önkormányzati tulajdonú helyiségre vonatkozó bérleti szerződés új pályázat kiírása nélkül a bérlő egyoldalú, a veszélyhelyzet ideje alatt – de legkésőbb a szerződés lejártának utolsó napján – megtett írásbeli nyilatkozata alapján a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik.

A Kormány rendelete azt mondja ki, hogy az önkormányzati tulajdonú helyiségekre vonatkozó bérleti szerződés, új pályázat kiírása nélkül a bérlő egyoldalú, veszélyhelyzet ideje alatt, de legkésőbb a szerződés lejáratának utolsó napján megtett írásbeli nyilatkozata alapján a bérleti szerződés ideje a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik.

A fenti rendelkezés kapcsán fontos megjegyezni, hogy a rendelet kifejezetten akként fogalmaz, hogy az önkormányzati tulajdonú helyiségekre vonatkozó bérleti szerződésre irányadó az idézett jogszabályhely, azonban a Cserepes Sori Piac Kft. által bérbe adott helyiségek tulajdonosa nem Szegedi Megyei Jogú Város Önkormányzata, hanem maga a Cserepes Sori Piac Kft., ezért az idézett jogszabály nem vonatkozik a Társaság bérleti szerződéseire.

A Társaság taggyűlése által meghozott határozatok továbbra is érvényben vannak, melyek szerint a Cserepes sori piac 2021. január 31-ével bezár. Fontos kiemelni, hogy a taggyűlésen a Társaság egyik tagja sem ellenezte a bezárást.

A mai napig a piacon bérleti szerződéssel rendelkező 34 bérlőből szinte mindegyik átvette már a bérleti szerződésének felmondását. A kereskedők közül több, mint 25-tel már aláírtunk egy megállapodást, amelyben tudomásul veszik és elfogadják a felmondást. Rögzítettük, hogy utoljára január 31-én nyitnak majd ki, valamint legkésőbb február 15-ig vagy elbontják saját tulajdonú pavilonjaikat, vagy a piac tulajdonában álló pavilonokat visszaadják a piac használatába.

Üdvözlettel:

Cserepes Sori Piac Kft.

Az üzemeltető cég szerint tehát január 31-én game over, bezár a piac, a bérlőknek legkésőbb február 15-ig még a pavilonjaikat is el kell bontaniuk. Az ok egyszerű: a Cserkó bérleményeinek tulajdonosa nem a város, hanem a Cserepes Sori Piac Kft. Más kérdés, hogy a cég többségi tulajdonosa a Szegedvaros.hu oldal szerint pont Szeged város önkormányzata. Szóval, közvetve mégis csak a városhoz köthetőek a szerződések, de papíron nem velük szerződnek a bérlők. Hogy ilyen esetben mi az irányadó, nem rendelkezik a Magyar Közlöny péntek este megjelent száma, pedig nem ártana – a legtöbb nagyvárosban külön cégek üzemeltetik a parkolást, tömegközlekedést és a közvetve városi tulajdonban lévő piacokat is, ergo hasonló lehet a helyzet máshol is. Amint érkezik újabb fejlemény, jövünk vele!

Fotók: Szabó Dávid, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb