Mindenmás

Napi pakk, hétfő: 800 éves csodát láthatunk Szegeden, ma van a téli napforduló

Az év utolsó csonka hete kezdődik el. A hétfő nemcsak egy 800 éves csodát hoz el nekünk, hanem a téli napfordulót is, és az SZKT is változtat a menetrenden. Ez az a nap, amikor a Facebook pár funkciót töröl a Messenger alkalmazásból és Instáról is, és nagyon úgy néz ki, nem lesz fehér a karácsony Szegeden.

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Tamás, Bodomér, Izidor, Izor, Péter, Pető, Témisz – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a téli napforduló. A téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát (következésképpen a leghosszabb éjszakát) adja az északi féltekén.
  • 164 éve született Feszty Árpád festőművész. Népszerűségét elsősorban a Magyarok bejövetele (1896) c. körképének köszönhette, amely ma a Ópusztaszeren látható.

Feszty Árpád elsőként a családjának vetette fel gondolatát, hogy a honfoglalás ezredik évfordulójára panorámaképet festene. Apósa, Jókai Mór író, a “nagy mesemondó” azonnal támogatta, bátorította őt. A kép témája is Jókaitól ered, aki rábeszélte vejét, hogy a bibliai özönvíz helyett inkább a magyarok bejövetelét fesse meg. Ezzel több évre szóló munkát adott vejének, és országgyűlési képviselőként ékesszólását is latba vetette, hogy pénzt teremtsen a hazafias vállalkozáshoz.

  • 122 éve a tudósházaspár, Pierre és Marie Curie felfedezte a rádium nevű radioaktív elemet.
  • 93 éve először mutatták be Magyarországon Csajkovszkij “Diótörő” című balettjét.
  • 83 éve született Jane Fonda amerikai színésznő, politikai aktivista, a fitness hullám elindítója.
  • 82 éve bemutatták Amerikában a Hófehérke és a hét törpe (Snow White and the Seven Dwarfs) című egész estés rajzfilmet. Magyarországon jóval később, 1962. szeptember 13-án volt a premier.
  • 80 éve látta meg a napvilágot Frank Zappa amerikai gitáros, zenész, zeneszerző.
  • 74. születésnapját ünnepli Demjén Ferenc rockénekes.
  • 72 éves lett Samuel L. Jackson, a Ponyvaregény, A sebezhetetlen, és az Aljas nyolcas sztárja.
  • 54 éve született Kiefer Sutherland színész, a 24, A fülke és az Állj mellém! szereplője.

ÍGY VÁLTOZIK A SZEGEDI TÖMEGKÖZLEKEDÉS MÁTÓL

Reggeltől egy elég rendesen megritkított menetrend lép életbe Szegeden, amely az “Év Végi Rendkívüli Pandémiás Menetrend” nevet kapta. Már mutatjuk is, mi hogyan változik hétfőtől a szegedi tömegközlekedésben!

Fotó: Szabó Dávid

NEM SOK ESÉLY VAN A FEHÉR KARÁCSONYRA SZEGEDEN

Nagyon úgy néz ki, hogy inkább őszies, mint télies lesz az időjárás Szentestén, de a véletlenek folytán azért egy mediterrán ciklon még alaposan bezavarhat.

MÁTÓL EGY PICI VÁLTOZIK A MESSENGER ÉS AZ INSTAGRAM IS

December 21-től a Facebook kivesz néhány funkciót a Messenger és Instagram alkalmazásaiból, hogy az teljesen megfeleljen az Európai Unió elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelvének.

HA NEM LESZ FELHŐS AZ ÉG, 800 ÉVES CSODÁT LÁTHATUNK MA

Nyolcszáz év után, december 21-én újra szabad szemmel látható lesz a Betlehemi csillag, amely tulajdonképpen a Jupiter és a Szaturnusz különleges és igen ritka együttállásából rajzolódik ki az égen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb