Szegedi Arcok

Ex-szegedi kutató cége mentheti meg a világot a koronavírus rémétől

A Szegedi Biológiai Kutatóközpontból elbocsátott, az Egyesült Államokban nagy karriert befutó Karikó Katalin cége a nyertes a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében – írja az Index.hu. Mint a Szegedi Tudományegyetemen végzett, 1985-ig a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozó tudós nyilatkozta, decemberben elkezdődhet az oltás Amerikában és Európában is, a kontinensen elsőként Angliában, december 7-én.

A Philadelphiában élő 65 éves biokémikus tudóstársával, Drew Weismann-nal fejlesztette ki közös szabadalmát, amelynek felhasználásával dolgozik a vakcina előállításán a Pfizer/BioNTech és a Moderna. Módszerüknek az a lényege, hogy a vakcina nem DNS-alapú, hanem a módosított, hírvivő RNS-t használja fel. A fehérjét kódoló, szintetikusan készített génből két óra alatt elkészíthető a módosított mRNS, amely aztán a szervezetbe bejuttatva működésbe lép. 

Mint az RTL Híradónak elmondta, már 2004-ben felfedezték a módosított mRNS jelentőségét, ám akkor a szabadalmi jogot a Pennsylvaniai Egyetem 300 ezer dollárért eladta egy külső cégnek, majd hét évvel később, amikor még szó sem volt járványról, az a cég 150 millió dollárért adta tovább a Modernának, valamint a BioNTechnek, amelynek ő most az alelnöke. Azt is elmesélte, hogy annak idején kisújszállási házukban édesanyja minden októberben hallgatta a rádióban, ki kap Nobel-díjat, és mindig mondta, lehet, hogy egyszer a jó tanuló kislánya lesz az. Mire ő azt felelte:

Anyuka, még egy ösztöndíjat se tudtam kapni, nemhogy Nobel-díjat! Azóta sem gondolok ilyesmire, számomra az a fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát, és megvédje őket a vírusfertőzéstől.”

– hangsúlyozta Karikó Katalin, akit a vakcina fejlesztése miatt manapság már a tudományos világban is a Nobel-díj várományosaként emlegetnek.

TUDÓS ANYUKA, OLIMPIKON LÁNY

Kevesen tudják, hogy Karikó Katalin lánya, a Szegeden született Francia Zsuzsanna is komoly karriert futott be, de egészen máshol: kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok evezésben – Susan Francia néven, amerikai színekben.

Nem esett messze az alma a fájától – maximum másképp:

SZEGEDI KUTATÓ BIZTOSÍTANÁ A HELYI TÁROLÓ-FAGYASZTÓ KAPACITÁST

A Karikó Katalin nevével fémjelzett vakcina kapcsán a legnagyobb logisztikai kihívást az jelenti, hogy felhasználás előtt az utóbbit különleges körülmények között, mínusz 70 fokon kell szállítani és tárolni. Erre pár hete Dr. Letoha Tamás szegedi kutatóorvos tett felajánlást, mint írja, cége, a Pharmacoidea saját forrásból kész biztosítani a szegediek oltásához szükséges Pfizer vakcinák tároló-fagyasztó kapacitását.

Forrás: Index, HVG, RTL Híradó

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb