Közélet

Megérkezett a harmadik vakcinaszállítmány is

Megérkezett hazánkba az újabb adag vakcinaszállítmány, ezúttal csaknem 39 ezer embernek elengedő oltóanyag érkezett – hangzott el az M1 Híradójában. Jelenleg 25 oltóponton lehet kérni a frontvonalban dolgozóknak a vakcinát.

Kedden reggel már csaknem ötezer adagot ki is szállítottak a Semmelweis Egyetem gyógyszertárába. Eddig már közel 12 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg az első oltást. Jelenleg 25 oltóponton lehet kérni a frontvonalban dolgozóknak a vakcinát. Szegeden a Szegedi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központjában hoztak létre ilyen oltópontot.

Az oltás a protokollok szerint fog zajlani, tehát kikérdezik a pácienst az alapbetegségekről és allergiáiról, utána pedig megfigyelésre elkülönítik mintegy fél órára. Hazánkban eddig problémamentesen zajlottak az ilyen megfigyelések.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs mai tájékoztatóján beszámolt arról, hogy eddig több mint 78 ezer fő oltására elegendő vakcina érkezett hazánkba. Az egészségügyi dolgozók oltása már zajlik, a következő lépcsőben a szociális otthonokban dolgozókat, valamint az ott élő lakókat oltják. Ez helyben történik majd, hogy az időseknek ne kelljen kimozdulniuk a saját életterükből.

Az oltás folyamatáról Müller Cecília elmondta: “A beoltott emberek egy oltási kártyát kapnak majd, amelyen személyes adataik mellett szerepel majd az oltás időpontja is. A másik oltás 21 nappal később adható be. Az oltás zavartalanul zajlik Magyarországon, a következő napokban bővítik a vakcinázásba bevontak körét. Az oltásra vonatkozóan semmilyen különös előírás nincs: legyen ott mindenkinél az egészségügyi dokumentációja, személyes iratai, s tudjon róla, amennyiben bármilyen érzékenysége, gyógyszer allergiája van. Reggelizzünk oltakozás előtt, ha éhgyomorral megyünk oltatni, leeshet a vércukrunk.”

Forrás: hirado.hu/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb