Blog

PénzügyesAnyu Blog: Hogyan spórold ki a megtakarításra szánt összeget? 5 tipp, amit máris be tudsz építeni a hétköznapokba!

Kinek van meg az az érzés, hogy kaptam fizetést, de jézusom, még csak a hónap fele telt el, máris csak ennyi van belőle? Nem is költöttem semmi extra dologra, ugyan hol a pénz? Az elmúlt időszak tapasztalatai miatt egyre többen gondolkodnak egy hosszú távú megtakarításban. Sokaknak viszont problémát jelent ezt az összeget megspórolni és félretenni. Hoztam 5 olyan dolgot, ami már másoknak bevált és Te is kit tudod próbálnai, akár már ma!

  1. VÁSÁROLJ ONLINE ÉLELMISZERT IS! Miért jó ez a módszer? Egyrészt gyorsabb, mint a normál bevásárlás, mert nem kell időt töltenünk a boltba való eljutással, majd az ottani sorok közötti keringőzéssel. Másrészt a legtöbb üzletlánc online rendszere tárolja, hogy miket vettél már meg korábban, egyből fel is ajánlja, hogy van-e újból erre az élelmiszerre szükséged, így további időt spórolva. Van kimondottan akciós fül, ahol egyből látod az összes akciós terméket is.

Ezzel a módszerrel könnyű elkerülni az érzelmi alapú vásárlást is, nem csábulunk el egy-egy ruha láttán, ami ugye nem élelmiszer….Plusz sokkal jobb egy helyen intézni a heti bevásárlást és nem 5 boltba rohangálni a különböző akciók miatt. Őszintén gondolj bele, amikor átmész egyik helyről a másikra, tényleg csak azt az akciós dolgot veszed meg, mint amit terveztél, vagy megveszel valami olyat is, amire azt gondolod, hogy ezt nem hagyhatod ki, olyan jó áron van? Azt gondolod, hogy spóroltál, de máris többet költöttél, mint akartál. Ha ez csak heti 500 Ft, akkor máris 2000 Ft-tal költöttél többet. Plusz én a kiszállításért sem szoktam fizetni, mert közel lakunk az egyik áruházlánchoz és 1 órás időintervallumban át tudom venni az általuk összekészített csomagot. És még mindig van előnye: Rendszeresen kapok emailben több ezer forintos kedvezményre jogosító kupont, ezzel ösztönözve, hogy továbbra is online vásároljak az adott üzletben.

2. VÁRÁSOLJ KÉSZPÉNZRE! Ha mégis a hagyományos vásárlás mellett maradsz, érdemes a vásárlásodat ugyanúgy megtervezni és annyi kp-val menni, amennyit költeni szeretnél. Az egyik legkedvesebb barátnőm idén vezette be a kártyás fizetési lehetőséget pedikűrös szalonjában. Kicsit tartott tőle, mert vannak költségei, de elmondása is alátámasztja azt az elméletet, hogy a kártyás fizetési lehetőség ad egyfajta szabadságot és könnyebben költünk többet, ha tudjuk, hogy a kártyánkon lévő összeg még úgy is futja a dolgot! Itt sem kell nagy dolgokra gondolni, de ha heti kétszer bevásárolunk, és ha itt csak 500 Ft-tal költünk többet a tervezettnél (és tegyük a szívünkre a kezünket, hogy ez nem csak 500 Ft sokszor), akkor heti 1000 Ft itt, havi 4000 Ft összesen a tervezetten felül.

3. 3000 FT-OS MÓDSZER: Már említettem ezt a módszert, de annyira tetszik, hogy mindenképpen meg kell említsem. Az Aranytojás Blog szerzőjénél olvastam és nőként elég sokat alkalmazom.  Ha impulzus alapon szeretnél vásárolni, akkor azt az összeget, amibe kerül a termék, oszd el 3000 Ft-tal és annyi napra halaszd el a vásárlást. Ha utána is szeretnéd a dolgot megvenni, akkor ez már nem impulzus vásárlás. De lesz időd átgondolni, hogy ez most belefér-e ténylegesen a havi büdzsédbe, vagy sem? Hogy erre tényleg szükséged van, értéket ad a mindennapokba, vagy csak egy felesleges plusz holmi.

4. KÉRJ SZAKEMBERTŐL SEGÍTSÉGET!: Vonatkozik ez a meglévő telefonszámládtól kezdve, a biztosításodon és hiteleden keresztül, a tévé előfizetésedre, a bankszámládra és minden másra, amit havonta fizetsz. Minden cég az ügyfelekért versenyez és folyamatosan fejlesztik a termékeit, sokszor egyre jobb áron kínálva azokat.  Neked nem kell képben lenned, hogy érdemes-e változtatnod egy meglévő előfizetéseden, de tanácsot kérhetsz. Tudod például, hogy mennyi netet használsz fel a telefonodon és mennyit fizetsz érte? Lehet, hogy elég lenne egy kisebb csomag? A tudatlanság miatt nem fáj tudatosan ez a felesleges pénzköltés, de itt is sok ezret lehet bezsebelni.

5. TANULJ, KÉPEZD MAGAD ÉS CSALÁDOD!: Ma már az internet világa nagyon egyszerűvé teszi ezt, mert több csoport üzemel, tanácsok hadával, hogy hogyan oszd be a pénzedet, de én magam pl. most vettem egy tanfolyamot, hogy még tudatosabban bánjak a pénzzel. A férjem pedig egy könyvet vett ebben a témában. Ha könnyedebben szeretnél tanulni elsőre, ilyen jellegű társasjátékokkal a gyerekeket is tudatosságra neveled. Az egyik kedvenc filmem a témával a kapcsolatban a Zöld sálas lány, ami kellően vicces és kellően elgondolkodtató is.

És, ha sikeresen tettél félre, akkor itt van pár opció, amibe fektetheted a megtakarított pénzedet:

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi szakértője, Faceboook- PénzügyesAnyu, Instagram:penzugyesanyu

Email: [email protected], Telefon: 30/799-5960 www.penzugyesanyu.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb