Mindenmás

Napi pakk, hétfő: zord időjárással indul a hét, rendkívüli ülést tart az SZTE, Kevin Costner szülinap

Akármi is történjen, öltözködj melegen, ha kiteszed a lábad otthonról, mert a hét elején még marad az elmúlt napokban megszokott zord időjárás. Rendkívüli szenátusi ülést tart ma az SZTE, és ma ünnepli születésnapját Kevin Costner. Élvezd a reggeli kávét, és töltődj fel a Szeged365 legérdekesebb reggeli infóival!

NE FELEJTSD EL ŐKET FELKÖSZÖNTENI NÉVNAPJUKON!

Piroska, Aténa, Aténé, Athena, Atina, Beatrix, Fausztia, Fausztina, Gyöngy, Lizandra, Margit, Margita, Margitta, Margó, Özséb, Pál, Palmer, Pável, Pírea, Piri, Pirit, Piros, Pósa, Színes, Szinta, Trixi

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 174 éve látta meg a napvilágot Dobos C. József cukrász, szakácsmester, szakíró, a Dobostorta megalkotója. 1884-ben megalkotta és az 1885-ben Budapesten, a mai Városligetben megrendezett Első Budapesti Országos Általános Kiállításon be is mutatta a dobostortát, mely azóta világszerte ismertté vált. A reprezentatív pavilont még a császári pár is meglátogatta és természetesen meg is kóstolták az akkori szokásoktól igen eltérő Dobostortát. 
  • 152 éve jött világra Tornyai János festő, az alföldi festészet iskolateremtő mestere. Képein megörökítette a paraszti életet és a hódmezővásárhelyi tájat, később plein air képeket festett. Legkiemelkedőbb alkotásai a Juss; a Betyárszerelem és a Rákóczi Rodostóban.
  • 139 éve megszületett Alan Alexander Milne angol író, Micimackó, Malacka és társai megalkotója.
  • 129 éve született Oliver Hardy amerikai komikus, a Stan és Pan börleszksorozat párosának nagyobbik fele.
  • 117 éve látta meg a napvilágot Cary Grant Életmű Oscar-díjas színész. Minden idők egyik legkiválóbb színésze, Hollywood aranykorának egyik vezető alakja, az Észak-Északnyugat és a Fogjunk tolvajt szereplője.
  • 93 éve megszületett Keresztes Attila olimpiai bajnok kardvívó. Olimpiai aranyérmét 1956-ban Melbourne-ben nyerte a kardcsapat tagjaként.
  • 75 éve megnyílt a II. világháború után Budapest első állandó Duna-hídja, a Kossuth-híd. A híd 1946. január 15-én a gyalogosforgalom, január 18-án pedig a járműforgalom számára vált elérhetővé.
  • 70 éve Hollandiában először használtak hazugságvizsgáló gépet.
  • 66 éves lett Kevin Costner Oscar-díjas amerikai filmrendező, színész, producer, country-zenész., a Farkasokkal táncoló, Robin Hood, Aki legyőzte Al Caponét, Wyatt Earp és a Több mint testőr szereplője.
  • Szintén 66. születésnapját ünnepli Nyilasi Tibor labdarúgó, edző. Kétszeres magyar és háromszoros osztrák bajnok. 1981-ben az év labdarúgója Magyarországon, magyar gólkirály és Ezüstcipő nyertes, 1984-ben osztrák gólkirály. 

ENNYIRE HIDEG LESZ HÉTFŐN

Hétfőn egész nap fagypont alatt marad a hőmérséklet és közepesen felhős lesz felettünk az ég. Ha hihetünk az előrejelzéseknek, akkor havazásra már nem kell számítani a nap folyamán.

MEGNÉZNÉD AZ ÚRHATNÁM POLGÁRT? MÁTÓL MEGTEHETED!

A Szegedi Szabadtéri Játékok is csatlakozik a streaming szolgáltatást nyújtó intézményekhez. Az ország legnagyobb szabadtéri színháza elsőként nagy sikerű Moliére-komédiáját, az Úrhatnám polgárt teszi online is hozzáférhetővé a közönség számára január 18-tól.

RENDKÍVÜLI SZENÁTUSI ÜLÉST TART AZ SZTE

Rendkívüli szenátusi ülést tart hétfőn délután a Szegedi Tudományegyetem, melynek fő témája a modellváltás lesz. Az esemény online és nyilvános lesz, mint az egyetem közleményéből kiderül, 60 fő részére tudnak csatlakozási lehetőséget biztosítani.

ELKEZDIK A SÁRGA KUKÁK ÜRÍTÉSÉT

Mától a Szegedi Hulladékgazdálkodás elkezdi a három hete a nyakunkon lévő sárga kukák ürítését, a világ megmenekült:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb