- Hirdetés -
- Hirdetés -
Közélet

Rovó László szerint az SZTE átalakulása az egész régió számára előnyös lehet

- Hirdetés -

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) átalakulása és a tervezett fejlesztések az egész régió számára meghatározóak lehetnek, a modellváltás azonban nem eldöntött tény – jelentette ki Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora a mai napon.

ROVÓ LÁSZLÓ: MINDEN KÜLSŐ NYOMÁSTÓL MENTESEN AZ EGYETEMNEK KELL DÖNTÉST HOZNIA AZ ÁTALAKULÁS KÉRDÉSÉBEN

Az egyetem fő döntéshozó szerve, a szenátus hétfőn tárgyalt arról, hogy az SZTE költségvetési intézményből állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott, közhasznú szervezetként működő felsőoktatási intézménnyé alakulhat – mondta a professzor újságírói kérdésre egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

A rektor leszögezte, minden külső nyomástól mentesen az egyetemnek kell döntést hoznia az átalakulás kérdésében, amely egyaránt felvet lehetséges előnyöket és veszélyeket is. Az SZTE polgárai olyan felkészült és kiváló szakemberek, hogy ezeket a rizikókat és előnyöket mérlegelni tudják – tette hozzá. Rovó László kifejtette, számos nyitott kérdés van, az intézmény csak akkor dönt az átalakulás mellett, ha garanciákat kap arra, hogy a függetlensége megmarad. Hozzátette: a jelenlegi információi szerint ezeket a garanciákat az egyetem, ha kéri, meg is kapja.

Forrás: webradio.hu

AKKORA FEJLESZTÉSI FORRÁS ÉRKEZHET AZ EGYETEMRE, AMELYET MÉG AZ EGYETEMALAPÍTÓ KLEBELSBERG KUNO IDEJÉN SEM KAPOTT A SZEGEDI FELSŐOKTATÁS

Az átalakulásnak számos előnye van, hiszen teljesen más gazdasági környezetbe kerülne az egyetem, nőne az intézmény mozgástere. Azok a fejlesztési források, amelyekhez az SZTE könnyebben hozzájuthatna, tovább bővítenék a lehetőségeket a régió más szereplőivel történő együttműködésre – hangsúlyozta a professzor. Akkora fejlesztési forrás érkezhet az SZTE-re, amekkorát még az egyetemalapító Klebelsberg Kunó időszakát is figyelembe véve sem kapott a szegedi felsőoktatás – mondta a rektor.

AZ ÁTALAKULÁS AZ EGÉSZ TÉRSÉG SZÁMÁRA ELŐNYÖS LENNE

Az SZTE eddig is jelentős szerepet vállalt a Dél-Alföld fejlesztésében. Az átalakulás a korábbinál sokkal rugalmasabb és gyorsabb reagálást tenne lehetővé, s ez az egész térség számára előnyös lenne – vélekedett a professzor. A modern elvárásoknak jobban megfelelő, a gazdaság szereplőivel aktívabb együttműködésre képes egyetem a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb oktató és kutató intézményévé válhat – mondta a rektor.

Forrás: MTI

- Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb