Közélet

It’s a final countdown: mindössze 10 napja maradt a Cserepes Sori Piacnak

Papírforma szerint január 31-én nyitnak ki utoljára a Cserepes Sori Piac bérlői, magyarán mondva, mindössze kerek 10 napunk maradt, hogy nosztalgiázzunk egy jót az egykor szebb napokat is látott piacon. Ha lemaradtál volna róla, íme a Cserkó-Gate, avagy az elmúlt hetek-hónapok eseményei, melyek a jelenlegi helyzethez vezettek.

2016-BAN KEZDŐDÖTT A CSERKÓ-GATE

Nincs olyan szegedi, aki ne vett volna még “kici-óccó” holmit az ikonikus vásártéren, amelynek jellegzetes ócskapiaci hangulata még mindig rengeteg embert vonz hétvégente. A 90-es években virágkorát élő piacot egy önkormányzati tulajdonban lévő cég, a Cserepes Sori Piac Kft. üzemelteti, amely 2016 óta rengeteg konfliktusba keveredett a bérlőkkel. A harc anno a bérleti díjak áfával való terhelésével kezdődött, amit 70 kereskedő nem fogadott el. Ezt követően már egyenes út vezetett a lejtőn, óránként 200 forintos parkolási díjat vezettek be a piacnál, megszüntették az arra közlekedő közvetlen buszjáratot, a bérlők és az üzemeltetés között villámgyorsan elmérgesedett a hangulat. Az árusok 7000 aláírást gyűjtöttek össze tiltakozásul, majd, miután veszítettek, a tiltakozók többsége fogta magát és önként kiköltözött a Cserepes sorról. 

NOVEMBER VÉGÉN JÖTT A HIDEG ZUHANY

A még meglévő 34 bérlővel meglévő szerződések felmondási idejének lejártával, de legkésőbb 2021. január 31. napjával bezárják a Cserepes Sori Piacot – adtuk hírül november végén. A hivatalosan indok a bérlők számának folyamatos csökkenése, a vásárlási szokások megváltozása, továbbá az volt, hogy a 2020-ra prognosztizált 30 milliós veszteség után jövőre akár 50 milliós mínuszt is “produkálhat” a 30 éve működő, a 90-es években virágkorát élő piac.

Az általunk megkérdezett bérlők másként látták a helyzetet, szerintük a gyakorlatban annyi történt, hogy Botka László polgármester a járványügyi veszélyhelyzetet kihasználva egyszemélyben hozott döntést döntött arról, hogy bezárja a piacot. A városi pletykák szerint milliárdos, a háttérben meghúzódó ingatlanbiznisz áll a dolog hátterében, ennek valóságtartalmáról hivatalos iratok még nem kerültek nyilvánosságra.

DECEMBERBEN EGY ÚJABB FORDULAT ADOTT REMÉNYT A BÉRLŐKNEK

Az akkor pozitívnak ható fordulat karácsony előtt jött, egy akkori kormányhatározat kimondta, hogy az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérleti szerződése a bérlő egyoldalú, írásbeli nyilatkozata alapján a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig maradhattak volna a piacok bérlői, függetlenül attól, hogy az adott önkormányzatnak mi volt a terve:  

AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERINT A CSEREPES SORRA NEM VONATKOZIK A RENDELET

A Cserepes Sori Piac Kft. decemberben szólalt meg az ügyben, mint szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben írták, rájuk nem vonatkozik a rendelet, hiszen a piac bérleményei nem a városhoz, hanem a (városi többségi tulajdonban lévő) céghez tartoznak. Mint írják,

  • a taggyűlés által meghozott határozatok továbbra is érvényben vannak, melyek szerint a Cserepes sori piac 2021. január 31-ével bezár,
  • a piacon bérleti szerződéssel rendelkező 34 bérlőből szinte mindegyik átvette már a bérleti szerződésének felmondását,
  • A kereskedők közül több, mint 25-tel akkor már alá is íratták a megállapodást, amelyben tudomásul veszik és elfogadják a felmondást.

A teljes közleményt ebben a cikkünkben találjátok:

Az üzemeltető önkormányzati cég vezetésének álláspontja szerint tehát január 31-én bezár a piac, a bérlőknek legkésőbb február 15-ig még a pavilonjaikat is el kell bontaniuk. Az ok egyszerű: a Cserkó bérleményeinek tulajdonosa nem a város, hanem a Cserepes Sori Piac Kft. Más kérdés, hogy a cég többségi tulajdonosa a Szegedvaros.hu oldal szerint pont Szeged város önkormányzata. Szóval, közvetve mégis csak a városhoz köthetőek a szerződések, de papíron nem velük szerződnek a bérlők. Hogy ilyen esetben mi az irányadó, nem rendelkezik a Magyar Közlöny. A piac megmentésére online petíciót is indítottak, azonban ez mindössze 471 aláírásig jutott el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb