- Hirdetés -
- Hirdetés -
Közélet

Megújult az SZTE egyedülálló emberipreparátum-gyűjteménye

- Hirdetés -

Megújult a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Általános Orvostudományi Kar európai szinten is egyedülálló emberipreparátum-gyűjteménye, a medikusképzés szolgálatába állított kiállítás anyagáról az év végére háromdimenziós atlasz is készül – közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága a mai napon.

A közlemény szerint megjelenésében és technikailag is megújult az SZTE Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének anatómiai gyűjteménye. A Gellért Albert Anatómiai Múzeum biztonságosabb, három oldalról üvegezett tárlókat kapott, amelyekben a korszerű LED-es megvilágításnak köszönhetően jobban érvényesülnek a precíz kidolgozottsággal preparált emberi torzók, szervek, alsó- és felső végtagok, zsigerek, szövetek, ér- és idegképletek.

Fotó: u-szeged.hu

A világ legelső paraffinos átitatással készített teljes, az emberi test minden részletére kiterjedő anatómiai gyűjteménye látható a szegedi egyetemen. A magas színvonalú szegedi orvosképzés szolgálatába állított kiállításon csaknem félezer humán preparátum található, ami a maga nemében is példa nélküli. Az SZTE tudománytörténeti jelentőségű gyűjteményét becses kincsként őrzik, a laikus közönség számára nem látogatható kiállítás komoly szerepet tölt be az orvosképzés és a tudományos ismeretterjesztés területén.

Fotó: u-szeged.hu

Az egyetem feladata, hogy a kiállítás anyagát megőrizze az utókornak. Várhatóan az év második felére elkészül a gyűjtemény háromdimenziós digitális atlasza, melyben a speciális hálórendszerre kivetített képeket lehet majd több irányba forgatni, a vizsgálni kívánt részeket nagyítani – áll a közleményben.

Forrás: u-szeged.hu/MTI

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb