- Hirdetés -
- Hirdetés -
Közélet

Operatív törzs: érkezik a Szputnyik V vakcina, magyar szakembereknek sikerült tenyészteni a vírus angol mutációját

- Hirdetés -

Nagy mennyiségű, pontosan egymillió ember beoltására elegendő mennyiségű Szputnyik V vakcinára kötött megállapodást Szijjártó Péter, számolt be róla Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján, ahol arról is szó esett, hogy a magyar szakembereknek sikerült kitenyészteniük a vírus angol mutációját itthon, ami azt jelenti, hogy így az élő vírust tudják vizsgálni.

TOVÁBBRA IS INDOKOLTAK A KORLÁTOZÓ INTÉZKEDÉSEK

Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de a korlátozó intézkedéseket továbbra is indokolt fenntartani – mondta el Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Közölte, eddig 138 983 embert oltottak be, 5815-en pedig a második dózist is megkapták. Emlékeztetett, hogy a védettség a második oltást követő egy hét-tíz nap múlva alakul ki. Mint mondta, a beoltottak aránya a teljes társadalomban még nagyon alacsony, ezért minden óvintézkedést továbbra is “szigorúan és következetesen alkalmazni kell”.

A SZENNYVIZEK VIZSGÁLATA KEDVEZŐ TENDENCIÁT MUTAT

Müller Cecília ismertette: a szennyvizek vizsgálata is kedvező tendenciát mutat. Szegeden és az ország nagy részében stagnál, vagy alacsony a szennyvízben mért vírusszám, Győrben, Pécsen és Szombathelyen emelkedik, Szekszárdon, Szolnokon és Veszprémben egyértelműen csökkenésről beszélhetünk.

MAGYAR SZAKEMBEREKNEK SIKERÜLT TENYÉSZTENIÜK A VÍRUS ANGOL MUTÁCIÓJÁT

Beszámolt arról is, hogy a magyar szakembereknek sikerült tenyészteniük a vírus angol mutációját itthon, ami azt jelenti, hogy így az élő vírust tudják vizsgálni. Ezzel megkezdődhetnek azok a virológiai vizsgálatok, amelyek egy hatékony magyar vakcinafejlesztéshez vezetnek, és amely oltóanyag majd ezen törzsek ellen is hatékony lesz – tette hozzá.

NAGY MENNYISÉGŰ SZPUTNYIK V VAKCINA ÉRKEZIK MAJD OROSZORSZÁGBÓL

Örömteli hírnek nevezte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodást kötött Oroszországgal nagy mennyiségű Szputnyik V vakcina vásárlásáról. “A Föld négy sarkát is felkutatjuk annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudjuk védelemben részesíteni a magyar lakosságot” – fogalmazott Müller Cecília.

ANGELA MERKEL IS SZORGALMAZZA, HOGY AZ OROSZ OLTÓANYAGOT IS ENGEDÉLYEZZE AZ EURÓPAI GYÓGYSZERÜGYNÖKSÉG

Az orosz oltóanyagot is két dózisban kell be beadni, 21 nap különbséggel – tette hozzá. A tisztifőorvos szerint fontos lépés, hogy Angela Merkel német kancellár is támogatást ígért ahhoz, hogy az orosz oltóanyag mielőbb megkapja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét.

CSÜTÖRTÖKÖN 181-SZER INTÉZKEDTEK A RENDŐRÖK SZABÁLYTALAN MASZKVISELÉS MIATT

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt csütörtökön 181-szer intézkedtek a rendőrök – közölte Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Elmondta, 155 emberrel szemben azért kellett intézkedni, mert a tízezer lakosnál nagyobb településeken megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 35 embert figyelmeztettek, 68 kapott helyszíni bírságot és 52-t feljelentettek a rendőrök.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein a szabálytalan maszkviselés miatt 14 esetben intézkedtek, kereskedelmi üzletekben valamint bevásárlóközpontok területén pedig 12 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.Közölte azt is, a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 20 799 intézkedés történt a maszkviselés szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt.

Forrás: MTI

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb