Mindenmás

Napi pakk, szerda: hajnali meglepetés havazás Szegeden, a franciák ellen lépnek pályára Miklerék

Rég látott siker küszöbén áll a több MOL-Pick Szeged játékossal felálló magyar válogatott: a VB legjobb négy csapata közé kerülés a tét, ám az egyik legnehezebb ellenfélen kellene átverekedniük magukat Bánhidiéknek. A meccset este rendezik, addig viszont – a reggeli meglepetés havazást követően – sok-sok napsütés várható Szegeden. Főzz egy erős kávét, és indítsd a szerdát a Szeged365-tel!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Angelika, Andelin, Andelina, Angyal, Angyalka, Botár, Janek, János, Krizosztom, Krizsán, Lotár, Ulászló, Vincencia – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a Holokauszt emléknap Európában az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor felszabadításának emlékére.
  • 779 éve jött világra Árpád-házi Szent Margit, IV. Béla leánya.
  • 265 éve megszületett Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző, karmester. Wolfgang Amadeus Mozart 1756. január 27-én született Salzburgban, a mai Ausztria területén Osztrák zeneszerző, a “bécsi klasszikus” stílus és egyúttal az egész zenetörténet egyik legnagyobb muzsikusa. Csodagyermekként bejárta majdnem egész Európát. 1781-ben független muzsikusként Bécsben telepedett le. Az 1786-ban komponált Figaro házasságának a bécsi bemutatót követő prágai előadás hozta meg az igazi sikert, a következő operát, a Don Giovannit Mozart már prágai felkérésre írta. Az egyre súlyosabbá váló anyagi körülmények beárnyékolták Mozart életének utolsó éveit. A zenetörténészek különböző véleménnyel vannak afelől, miként romlott meg a zeneköltő egészségi állapota. Különösen vitatott, hogy mikor ismerte fel halála fenyegető közelségét. A romantikus álláspont szerint Mozart állapota fokozatosan romlott, és művei tükrözik a fokozatokat. Manapság azonban néhány zenetörténész, fölhasználva Mozart utolsó évében folytatott levelezését, azt állapította meg, hogy Mozart jó hangulatban volt; családja és barátai számára megdöbbentő módon, hirtelen halt meg, 1791.december 5-én a Requiem írása közben, amelyet egy titokzatos, meg nem nevezett megrendelőjének komponált.
  • 189 éve látta meg a napvilágot Lewis Carroll angol meseíró, költő és matematikus, az Alice Csodaországban írója.
  • 141 éve Thomas Edison szabadalmaztatta az elektromos izzólámpát.
  • 77 éves lett Sir Nick Mason, a Pink Floyd dobosa, aki az együttes 1964-es megalakulásától állandó tag. Eredeti nevén: Nicholas Berkeley. Bill Mason dokumentumfilmes fiaként született Birminghamben, de London Hampstead nevű városrészében nőtt fel. Tanulmányait a Regent Steet-i Műszaki Főiskolán végezte, ahol Roger Waters, Bob Klose és Richard Wright társaságában 1964-ben megalapította a Sigma 6 nevű zenekart, a Pink Floyd korai elődjét. Az összes Pink Floyd dal közül mindössze háromnak szerzője, bár a korai években több dalnál is társszerzőként van feltüntetve. Ez a három dal a The Grand Vizier’s Garden Party az Ummagummáról, a Speak to Me a The Dark Side of the Moonról és a Nick’s Boogie. 2019-ben lovaggá ütötték.
  • 73. születésnapját ünnepli Mihail Barisnyikov orosz születésű amerikai balett-táncos, koreográfus, filmszínész.
  • 65 éves lenne Pap Vera, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész.
  • 11 évvel ezelőtt az Apple bemutatta az iPad nevű táblagépét.

NAPOS LESZ A SZERDA SZEGEDEN

Az elmúlt napok borongós, szürke időjárásához képest egész nagy változást hoz majd a szerdai időjárás: bár a hajnal egy meglepetés havazást hozott, délután hosszabb napsütéses időszakokat is élvezhetünk majd Szegeden.

FONTOS MECCSET JÁTSZANAK MA A KÉZISEK

A hatszoros vb-győztes franciák ellen vívja a negyeddöntőt a magyar válogatott az egyiptomi világbajnokságon, ahol a keret tagjaként jelen vannak a MOL – Pick Szeged klasszisai, Mikler RolandBodó RichárdBánhidi Bence és Rosta Miklós is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb