Közélet

Napi összefoglaló: kihirdették a Pro Urbe díj és a Szegedért Emlékérem várományosait, huszonegy éve volt a cianidszennyezés

Huszonegy éve, 2000. január 31-én történt az eddigi legsúlyosabb Magyarországot is érintő vízszennyezés, ami alig két hét alatt felmérhetetlen károkat okozott Szegednél a Tisza élővilágában. A magyar országgyűlés erre emlékezve február 1-jét a Tisza Élővilágának Emléknapjává nyilvánította. A mai nap kiderült, hogy kik kapják idén Szeged város kitüntetéseit, a Pro Urbe díjat és a Szegedért Emlékérmet.

KORONAVÍRUS: 48 ÚJABB ESET SZEGEDEN ÉS KÖRNYÉKÉN, 1124 AZ ORSZÁGBAN

1124 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 368 710 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A megyében 48 esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Elhunyt 54 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 578 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 264 260 fő, az aktív fertőzötteké 91 872 főre csökkent. 3682 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 273-an vannak lélegeztetőgépen.

OPERATÍV TÖRZS: HOZZÁNYÚLHATNAK A MÁSODIK OLTÁSRA FÉLRETETT OLTÓANYAGHOZ IS

Kevesebb vakcina érkezett a vártnál, ezért az idősotthonok lakóinak teljes körű beoltásához hozzányúlhatnak a második oltásra félretett oltóanyaghoz is, számolt be róla Müller Cecília, az Operatív törzs mai online tájékoztatóján, majd hozzátette, ez nem veszélyezteti a második oltások beadását.

TISZA ÉLŐVILÁGÁNAK EMLÉKNAPJA: HUSZONEGY ÉVE VOLT A TISZAI CIANIDSZENNYEZÉS

Aki megélte, biztosan soha nem felejti el azt a pusztítást, amely pontosan huszonegy éve sújtotta a Tisza folyó élővilágát. 2000. január 31-én ugyanis a Szamos felső folyásának vízgyűjtő területén működő román-ausztrál tulajdonú Aurul nevű bányavállalat cianiddal és nehézfémekkel szennyezte a Szamos és a Tisza folyókat Romániában. Ez volt az eddigi legsúlyosabb Magyarországot is érintő vízszennyezés, ami alig két hét alatt felmérhetetlen károkat okozott Szegednél a Tisza élővilágában. A magyar országgyűlés erre emlékezve 2000. június 16-án február 1-jét a Tisza Élővilágának Emléknapjává nyilvánította.

KIHIRDETTÉK, KIK KAPJÁK IDÉN A PRO URBE DÍJAT ÉS A SZEGEDÉRT EMLÉKÉRMET

Dr. Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének matematikusa részesülhet idén Pro Urbe díjban, míg a Szegedért Emlékérmet Grecsó Krisztián, József Attila-díjas írónak ítélte oda Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata – tudtuk meg önkormányzati forrásainkból.

ELKÉSZÜLT SZEGED IDEI KÖLTSÉGVETÉSE

Szeged polgármestere hétfőn aláírta, ezzel hatályba lépett a város önkormányzatának idei, bruttó 84,392 milliárd forintos főösszegű költségvetése – közölte az önkormányzat sajtófőnöke.

MEGNÉZTÜK A SZEGEDI KÖZÉPISKOLÁK IDEI FELVÉTELI ÁTLAGPONTSZÁMAINAK ALAKULÁSÁT

Habár még több intézményben nem történt meg a nyolcadik osztályosok középiskolai központi felvételijének kijavítása, az eddig beérkezett adatok alapján a felvizsga.eu arról számolt be, hogy a tavalyi eredményekhez képest idén csökkentek az átlagpontszámok. Míg 2020-ban 50.86 pont volt az átlag, idén már csak 48.78 pont.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb