Közélet

Gulyás Gergely: március és április elsejétől két ütemben jöhet a részleges nyitás

Márciusban és áprilisban két ütemben jöhet a részleges nyitás, mondta el Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón, ahol Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivővel foglalta össze a legfontosabb és legfrissebb tudnivalókat.

ÓVATOS ÉS SZAKASZOS ÚJRANYITÁS VÁRHATÓ

A kormány heti ülésén értékelte a járványhelyzetet és úgy döntött, hogy február 15-től online nemzeti konzultációt indít a nyitás lehetséges irányairól. Gulyás Gergely elmondta, március és április elsejétől két ütemben jöhet a részleges nyitás.

A REGISZTRÁCIÓ ALAPJÁN FOLYTATÓDNAK AZ OLTÁSOK

Az oltási terv alapján a legidősebbek és a legveszélyeztetettebbek körében folytatódnak az oltások, amelyet az Operatív törzs felügyel. A 60 év feletti krónikus betegeket a háziorvosok, orvosok és ápolók oltják be, ami történhet a háziorvosi rendelőben, járóbeteg-szakellátásban és a kórházban is. Ha lenne elég vakcina, akkor egy nap alatt több mint félmillió embert tudnának beoltani – mondja Gulyás. Szerinte a legjobb, ha egy háziorvos ítéli meg, hogy egy 85 éves egészséges nyugdíjasnak vagy egy 82 éves krónikus betegnek van nagyobb szüksége az oltásra, de fő szabály szerint az idősektől haladnak a fiatalabbak felé. “Március 15-ig szeretnénk, ha minden 60 év feletti regisztráltat be lehetne oltani” – fogalmazott Gulyás Gergely.

MÉG MA MEGJELENIK A RENDELET A VENDÉGLÁTÓSOK ÉS A KONDITERMEK BÉRLETIDÍJ KEDVEZMÉNYÉRŐL

Február 1. és május 31. között nem kell bérleti díjat fizetni az állami és önkormányzati tulajdonú bérleményeknél a vendéglátóipari egységeknek, például az éttermeknek, kávézóknak, illetve a konditermeknek. Erről még ma megjelenik a rendelet – közölte Gulyás Gergely.

FEBRUÁR 15-TŐL LEHET PÁLYÁZNI AZ UNIÓS PÉNZEKRE

Magyarország is jelentős forrásokhoz jut az EU-tól, az ezzel kapcsolatos első kiírások február 15-én jelennek meg. A kormány célja az, hogy jóval 1000 milliárd forint feletti összeg áramoljon a gazdaságba idén ebből.

A KKV-K TÁMOGATÁSÁRA ÚJABB HITELCSOMAGOT DOLGOZTAK KI

Újraindítási gyorskölcsönt kapnak a kkv-k 10 millió forintig, és ennek visszafizetését csak 3 év türelmi idő után kell megkezdeni.

ÖSSZESEN ÖTMILLIÓ KÍNAI VAKCINA ÉRKEZIK

Gulyás elmondta, Kínával ötmillió vakcinára kötöttek szerződést, ami 2,5 millió embernek elegendő. Az ütemezés úgy néz ki, hogy februárban 250 ezer embernek elegendőt szállítanak, ahogy márciusban és áprilisban is, ezt követően pedig 1,7 millió embernek elegendő jön májusban.

JÖN AZ OLTÁS IGAZOLÁSÁRA SZOLGÁLÓ KÁRTYA

Hamarosan jön az oltás igazolására szolgáló kártya, ami nem feltétlenül az oltottságot, hanem inkább a védettséget fogja igazolni, tehát azok is idetartoznak, akik átestek a fertőzésen. Mentesül a karanténkötelezettség alól, aki védett a határátlépésnél. Hogy ehhez más előny társulni fog-e, azt még nem tudják, mert az EU közös szabályokat akar alkotni.

HÁNY EMBER BEOLTÁSA SZÜKSÉGES A NYÁJIMMUNITÁSHOZ?

A virológusok szerint ha volt 400 ezer regisztrált fertőzött, akkor kb. 3 millióan kaphatták el a fertőzést, nagy részük nincs is tisztában azzal, hogy átesett a koronavíruson. 3 és millió ember beoltása nyájimmunitást eredményez – mondta Gulyás Gergely.

INDOKOLT AZ ÉLSPORTOLÓK OLTÁSA

A 800-900 kiválasztott sportoló oltására vonatkozó kérdésre Gulyás elmondta, jelenleg úgy áll a helyzet, hogy lesz olimpia Tokióban, a MOB azzal a kéréssel fordult hozzájuk, hogy akik érintettek soron kívül megkaphassák az oltást. Ezt indokoltnak látták, ezért gondoskodtak róla. Szerinte a felkészülés miatt is helyes döntés, ha akkor kapják meg a sportolók a vakcinát, amikor kérik.

HÉTVÉGÉN ÉRKEZIK AZ ELSŐ ADAG ASTRAZENECA VAKCINA

Már a hétvégén megérkezhet az AstraZeneca oltóanyag első adagja – jelentette be a kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Az orosz oltóanyag végleges engedélyezése 2 héten belül megtörténhet.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb