Blog

Geek Girl Blog: okos konyha – ahol szinte már magától elkészül az étel

Minden háziasszony álma válhat valóra egy olyan konyhával, amely intelligens eszközökkel van felszerelve. Hiszen egy okos konyhában a sütő szinte magától elkészíti az ételt, a hűtő beszerzi a hiányzó alapanyagokat, a szagelszívó automatikusan bekapcsol, ha például olajosat sütünk, és a legjobb, a kávéfőző magától lefőzi az életet adó nedűt, mire felébredünk reggel, és elbotorkálunk nagy álmosan a konyháig. Ugye milyen csodálatos?

Fotó: origo.hu

Az okos otthonokról szóló sorozatunkban az intelligens fürdőszobai, majd hálószobai berendezések, eszközök után nézzük, mivel tehetnénk egyedülállóvá a konyhánkat is, ahol szinte már magától elkészül az étel is. Igaz, egy okos konyhától nem tanulhatunk olyan értékes főzési/sütési praktikákat, mint édesanyáinktól, és szinte minden automatizálva van benne, már nem azt az érzést adja, mint régen, de magamból kiindulva, a mai rohanó világunkban, ahol az evés, az ételek elkészítése inkább szükséglet, mint művészet, tökéletes segítség lehet a mindennapok megkönnyítésében. Lássuk is a legjobb eszközöket, amelyek, ha okos konyhát tervezel, biztosan nem hiányozhatnak belőle.

Fotó: foodyny.hu

OKOS SÜTŐ

Kezdjük is rögtön a sütővel, hiszen ez minden konyha lelke, ami alapjaiban meghatározza ételeinket. Egy intelligens sütő mellett tulajdonképpen nincs kezdő háziasszony és olyan bakik, amit a gyakorlatlan kísérletezők elkövetnek, hiszen a készülék képes megmérni a hús súlyát és ehhez képest végezni el a sütési beállításokat, lényegében, hogy hány fokon és mennyi ideig készüljön a vacsora. Sőt, egy okos sütő mellett a hagyományos szakácskönyvek is már csak díszek lesznek a polcon: helyettük a sütő kijelzőjén egy kis böngészést követően kiválaszthatjuk mit szeretnénk készíteni, majd egy gombnyomás és a készülék elvégzi helyettünk a beállításokat. Nekünk csak be kell tenni az elkészíteni kívánt ételt, a többi már megy is magától! Természetesen, ha ragaszkodunk a nagyi klasszikus és utánozhatatlan süteményreceptjéhez, elmenthetjük azt a készülék memóriájában!

Fotó: businessbox.hu

Ha intelligens sütőnk wifi kapcsolattal is rendelkezik, még arra sem lesz gondunk, hogy a konyhában kelljen ácsorognunk, amíg megsül az adott fogás, hiszen ezek a modellek képesek értesíteni bennünket, hogy lejárt a sütési idő, ideje kivenni a rakott karfiolt, de akár távolról is indíthatjuk a műveletet. Egyes sütők még arra is képesek, hogy nem velünk, hanem a hűtővel kommunikáljanak, és a kiválasztott recept alapján megnézik, hogy megvannak-e a hozzávalók a hűtőben, ha nem akkor pedig értesítenek bennünket a helyzetről. Így tényleg nehéz lenne elrontani bármilyen fogást!

Fotó: hirado.hu

OKOS HŰTŐ

Hányszor képzelted már te is magad elé egy-egy nagy bevásárlásnál a hűtőd tartalmát, hogy fel tudd idézni, mi van otthon és mi hiányzik? És végül persze, mindig hazaérve derül ki, hogy mit felejtettünk le a listáról. Az okos hűtőszekrénnyel többet ez nem fordulhat elő, hiszen beépített kamerájának köszönhetően a fényképezőgép ugyanis automatikusan minden egyes ajtónyitás után képet készít a polcok tartalmáról, így bevásárlás előtt a telefonra letöltött alkalmazás segítségével elég lekérni a legutolsó képet, és már indulhat is a shoppingolás. Egy okos hűtő előnye az is, hogy többet nem kell szagolgatni, kóstolgatni egy-egy terméket, hogy vajon jó- e még, vagy megromlott, hűtőnk ugyanis számon tartja a benne lévő ételek, alapanyagok szavatossági idejét is, és azonnal jelzi, ha lejárt valamelyiknek a szavatossága. Egy okos hűtő az egészségünkre is figyel: össze tud állítani ugyanis számunkra egy egészséges napi és heti étrendet a személyes adataink (súly, nem, magasság, BMI index) alapján.

Fotó: impressmagazin.hu

OKOS SZAG – VAGY PÁRAELSZÍVÓ

Mindenki imádja a konyhából kiszökő ínycsiklandozó illatokat, de a sülő zsír, vagy forró olaj szaga már nem ilyen csábító. Okos konyhánkban természetesen a kellemetlen szagok sem állhatnak a tökéletes összkép útjába. Egy okos páraelszívó eltávolítja a különböző gőzöket, az olajat, a füstöt és a kellemetlen szagokat egyaránt. Sőt, egyes típusok egy gyengéd különböző színekben játszó hangulatvilágítást is adnak az esti főzőcskézés feldobásához. Az igazi kényelmet pedig azok a készülékek biztosítják, amelyek lehetővé teszik, hogy a főzőlap és az elszívó automatikusan összedolgozzon, így mindig tiszta lesz a levegő a konyhánkban. Ha elkezdünk főzni a főzőlapon, és az elszívó automatikusan bekapcsol. Amikor felforrnak az ételek, vagy sütünk valamit (nagyobb lesz a hő), a páraelszívó érzékeli, és szükség esetén nagyobb fokozatba kapcsol. Miután végeztünk a főzéssel, az elszívó még dolgozik, egészen addig, amíg a főzőlap lehűl.

Fotó: lakbermagazin.hu

OKOS KÁVÉFŐZŐ

Képzeld el, milyen csodálatos arra ébredni, hogy az orrodat megcsapja a gőzölgő forró ital illata, amely fogyasztásra készen már ott vár a konyhában pontosan akkor, amikorra beprogramoztad, hogy kész legyen. Így este a másnapi ébredésedhez igazítva beállíthatod, mikor főzze le a készülék a kávét. Mennyivel kényelmesebb és nyugodtabb így az ébredés! Sőt, készüléktől függően távolról is láthatod, mit kell benne utántölteni, vagy ha éppen szükséges például mikor kell az eszközt takarítani.

Fotó: kavegepnet.hu

OKOS VILLA

Intelligens konyhánkból már csak egy okos villa hiányozhat! Ha nem zavar, hogy ilyen szinten beleszól egy eszköz az étkezésedbe, érdemes beszerezned egyet. Az okos villa ugyanis segít abban, hogy megfelelő ütemben táplálkozz, ne habzsolj. A villa figyeli, hogy milyen időközönként veszünk ételt a szánkba, valamint hogy egy perc alatt ezt hányszor tesszük meg. Ha nem megfelelő a tempó, finom rezgéssel adja a tudtunkra, hogy ideje lassítani. Az emésztésünknek lehet, hogy jót tesz, de az evés élményén sokat ronthat, ha folyamatosan berreg és figyelmeztet, hogy nem a megfelelő tempóban eszel.

Fotó: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb