Közélet

Merkely Béla: négymillió magyar már megfertőződött, a hivatalos számoknál 6-7 – szer többen betegszenek meg

“A hivatalosan igazolt napi fertőzésszámnál 6-7-szer többen betegszenek meg naponta” – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Marofka Ferenccel, az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának tisztviselőjével folytatott, csütörtök esti online fórumán. A közismert kardiológus szerint négymillió magyar már átesett a Covid-19 fertőzésen.

KÉT ERŐS KIJELENTÉS

“Pozitív vagyok, a fertőzés szezonalitása és az egyre növekvő vakcinálás miatt nyárra már sokkal jobb lesz a helyzet” – fejtette ki a SOTE rektora, aki egy komoly számot is bemondott: szerinte 4 millió magyar már átesett a fertőzésen. Ezt követően egy még erősebb kijelentés jött: a hivatalosan igazolt napi fertőzésszámnál szerinte 6-7-szer többen betegszenek meg naponta.

TERVEZHETJÜK AZ UTAZÁST

Marofka Ferenc pozitívnak értékelte, hogy a vakcina-technológiai fejlődést sikerült 5-10 évvel felgyorsítani, szerinte az m-RNS-technológia a jövőnek dolgozik. Az Európai Bizottság arra biztatja a gyártókat, hogy próbáljanak a mutánsokra összpontosítani, és arra, hogy minél hatékonyabban lehessen fellépni velük szemben. Úgy látja, az év második felében már lehet utazást tervezni Európában.

ELMARADT AZ INFLUENZASZEZON

Merkely Béla szerint 2017-ben influenzában mintegy 5000 ember halt meg Magyarországon, míg idén nem volt influenzajárvány, mert távolságot tartottunk és maszkot viseltünk. A halálozással kapcsolatosan végül felhívta rá a figyelmet: mindig kérdés, hogy közvetlenül maga a Covid-19 öli-e meg az embert, vagy a legyengült immunrendszer játszik nagyobb szerepet az elhunytnál. Szlovákiában például 7 napot várnak a halál beálltát követően, hogy meg tudják mondani, biztosan a koronavírus volt-e a halál oka.

A teljes beszélgetést ITT tudod megnézni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb