Közélet

Napi összefoglaló: Áder János szerint csak májusban lehet lazítani a szabályokon, Gulyás Gergely bejelentette, védettséget igazoló okmányt vezetnek be

Ha jól halad a koronavírus-járvány elleni védőoltás beadása, májusban remélhetőleg ismét lazítani lehet a járványügyi korlátozásokon Magyarországon, jelentette ki Áder János köztársasági elnök a visegrádi négyek elnökeinek lengyelországi találkozóját záró közös sajtóértekezleten. Mindeközben Gulyás Gergely arról számolt be a mai Kormányinfón, hogy védettséget igazoló okmányt, köznyelven vakcinaútlevelet vezet be a kormány.

KORONAVÍRUS: KEZDENEK ELSZABADULNI A SZÁMOK, 89 ÚJ ESET SZEGEDEN ÉS KÖRNYÉKÉN, 1862 AZ ORSZÁGBAN, 97 HALÁLESET

1862 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 97 beteg – adta hírül a Nemzeti Népegészségügyi központ csütörtök reggel. A számok emelkedni kezdtek, helyi viszonylatban is: Csongrád-Csanád megyében 89 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában.

MÉGSEM LESZ MÁRCIUSI-ÁPRILISI NYITÁS? ÁDER JÁNOS MÁJUSRÓL BESZÉLT

Ha jól halad a koronavírus-járvány elleni védőoltás beadása, májusban remélhetőleg ismét lazítani lehet a járványügyi korlátozásokon Magyarországon, és a nyár ismét meglehetősen sikeres lehet az idegenforgalomban – jelentette ki Áder János köztársasági elnök szerdán, a visegrádi négyek (V4) elnökeinek lengyelországi találkozóját záró közös sajtóértekezleten.

ITT A VAKCINAÚTLEVÉL? GULYÁS GERGELY BEJELENTETTE: VÉDETTSÉGET IGAZOLÓ OKMÁNYT VEZETNEK BE

“A szerdai napon ismét ülésezett a kormány és megállapította, hogy a következetes védekezésnek köszönhetően a második hullámot sikerült megfékezni, de az adatok egy ideje már nem mutatnak további csökkenést” – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtök délelőtti kormányinfón. A miniszter bejelentette azt is, hogy védettséget igazoló okmányt, köznyelven vakcinaútlevelet vezet be a kormány.

ÉLETBE LÉP A VÖRÖS KÓD A HIDEG MIATT: MEGKÉRDEZTÜK A SZEGEDI HAJLÉKTALANSZÁLLÓKAT, MIRE SZÁMÍTANAK

A várható rendkívüli hideg időre tekintettel vörös kód jelzés lép életbe péntek délelőtt tíz órától várhatóan jövő szerda délig, jelentette be Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten. Ez a szociális bentlakásos intézményekre ró nagyobb felelősséget, hiszen ennek megfelelően adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is. Ebből az apropóból megkérdeztük Zsótér Ágnest, az SZKTT Szociális Intézmény főigazgatóját, hogyan készülnek a szegedi hajléktalanszállóikon a rászoruló emberek befogadására.

SZTE: SZEGEDI KUTATÓK ÚJ MÓDSZERT DOLGOZTAK KI AZ ALZHEIMER ÉS A PARKINSON -KÓR KORAI DIAGNOSZTIKÁJÁHOZ

Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem kutatói a világon egyedülálló új módszert dolgoztak ki az agysejtek élettani működésének vizsgálatára. Saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciával vezérelt, automatizált mikroszkóprendszerükkel képesek az élő szövetmintán belül bármilyen sejtet megtalálni, az előzetesen definiált jellemzőkkel rendelkező sejteket stimulálni, továbbá a válaszfolyamatok rögzítése révén biológiai információkat gyűjteni.

MEGKEZDŐDÖTT A PFIZER VAKCINA KIOSZTÁSA CSONGRÁD – CSANÁD MEGYÉBEN

Megkezdődött a Pfizer-vakcina kiosztása Csongrád-Csanád megyében, tette közzé a hírt a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal hivatalos Facebook oldalán. A korábbi AstraZeneca oltóanyag kiosztásával a jövő hét elejére összesen 4500 embert tudnak beoltani a megyében.

A BCG – OLTÁS ÉS A KORONAVÍRUS – FERTŐZÉS IMMUNOLÓGIAI KAPCSOLATÁT TÉRKÉPEZTÉK FEL AZ SZTE KUTATÓI

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Általános Orvostudományi Karának kutatói 802 olyan közös fehérjerészletet találtak a BCG-oltás és SARS-CoV-2 vírus között, amelyek szerepet játszhatnak a vírussal szembeni immunválaszban – írta a felsőoktatási intézmény csütörtökön a honlapján.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb