Közélet

Bűnszervezetben elkövetett áfacsalással gyanúsítják a szegedi Pénzügyi Bizottság külső fideszes tagját

Bűnszervezetben elkövetett áfacsalási ügy gyanúsítottja a szegedi közgyűlés Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottságának egyik fideszes delegáltja – adta hírül szombat este az RTL Klub híradója. A Nemzeti Adó és Vámhivatal nemrég a szegedi Nagybani piacon csapott le egy kereskedő csoportra, akik a gyanú szerint a külföldről behozott gyümölcsöt után nem fizettek áfát. Őket segíthette a csatorna információi szerint Engi Péter, aki előzetes letartóztatását tölti.

KAMIONSZÁMRA ÉRKEZETT A ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS, DE A 251 MILLIÓS ÁFÁT ELFELEJTETTÉK BEFIZETNI

A Szegedi Nagybani Piacon kitört NAV-balhé sztori pontosan 10 napos, az újdonságát Engi Péter személyének nyilvánosságra kerülése adja, aki a szegedi közgyűlés Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottságának egyik fideszes delegáltja. Egy budapesti cég ügyvezetője Görögországból nagy tételben szerezte be a termékeket, majd a Szegedi Nagybani Piacon úgy hozta forgalomba, mintha azokat magyar cégektől vásárolta volna. Ezzel a módszerrel kerülte el, hogy az értékesítés után áfát kelljen fizetnie, 251 millió forinttal megrövidítve a költségvetést. A fiktív számlákat jutalék ellenében egy olyan bűnszervezettől szerezte be, ahol a láncolatban szereplő cégeket folyamatosan cserélték.

MEGSZÓLALT A SZEGEDI FIDESZ: “HA BEIGAZOLÓDIK A GYANÚ, ÉN FOGOM KÉRNI, HOGY MONDJON LE”

“Nagyon megdöbbentünk, nem így ismerjük Engi urat” – nyilatkozta az RTL Klubnak Tápai Péter, a Fidesz szegedi frakcióvezetője. Mint kifejtette, Engit egyelőre megilleti az ártatlanság vélelme, viszont mivel nem tudja elvégezni a szegedi közgyűlésben ellátott munkáját, a juttatását se vegye fel. “Ha beigazolódik a gyanú, én fogom elsőként kérni, hogy mondjon le a posztjáról” – mondta a politikus.

80 MILLIÓ FORINT ÉRTÉKBEN ZÁROLTAK INGATLANOKAT

Az elkövetők a több mint egymilliárd forint értékű zöldség és gyümölcs után 251 millió forint áfát csaltak el. A költségvetést ért kár megtérülésére a nyomozók 80 millió forint értékben ingatlanokat zároltak, valamint lefoglalták az akció napján a piaci árusnál lévő több mint 16 millió forint készpénzt.

20 ÉVET KAPHATNAK

A dél-alföldi pénzügyi nyomozók négy személyt gyanúsítottként hallgattak ki, további négy személyt pedig üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vettek, és indítványozták letartóztatásukat Csongrád-Csanád Megyei Főügyészségnél. Az elkövetők akár húsz év szabadságvesztésre is számíthatnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb