Közélet

Orbán Viktor: amint lesz elég vakcina feloldjuk a korlátozásokat

Az Országgyűlés ma kezdte meg idei első ülését, ahol a képviselők napközben a kormány tagjait interpellálhatják, kedden pedig a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbításáról tárgyalhatnak. Orbán Viktor miniszterelnök a mai napon napirend előtt felszólalt a Gazdaság újraindításáról címmel.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

MÁJUS VÉGÉIG 3,5 MILLIÓVAL TÖBB EMBERT TUDNAK BEOLTANI AZ ORSZÁGBAN, MINT EGY HASONLÓ MÉRETŰ EU-S ÁLLAMBAN

Magyarországnak minden oltóanyagra szüksége van, mert a koronavírus elleni oltás menti meg az életet és a munkahelyeket; az európai vakcinaellátás bizonytalanságai mellett Magyarországon május végéig 3,5 millióval több embert tudnak beoltani, mint egy hasonló méretű EU-s ország, amely csak nyugati vakcinával olt – jelentette ki a miniszterelnök hétfőn az Országgyűlés idei első ülésén.

SZÜKSÉG VAN AZ ORSZÁGGYŰLÉSTŐL KAPOTT FELHATALMAZÁS MEGHOSSZABBÍTÁSÁRA ÉS AZ EDDIGI SZABÁLYOK BETARTÁSÁRA

Orbán Viktor napirend előtt hangsúlyozta, a kabinet november óta nem változtatott a védelmi intézkedéseken, ezért sikerült a járványt keretek közé szorítani. Ahol folyamatosan változtatták a lépéseket, hatalmas erővel éledt fel a harmadik hullám – jegyezte meg. Rámutatott ugyanakkor: a járványadatok egész Európában, így Magyarországon is növekedést mutatnak. Itthon a járványgörbe 10 napja nem csökken, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, vélhetően a ragályosabb vírusmutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet. Ezért szükség van az Országgyűléstől kapott felhatalmazás meghosszabbítására és az eddigi szabályok szigorú, következetes betartására.

“AZT AKARJUK, HOGY ERŐSEBBEN JÖJJÜNK KI A JÁRVÁNYBÓL, MINT AHOGY BELEMENTÜNK”

Az újranyitás ügyében úgy fogalmazott: a kormány nemcsak a “zárva táblát” akarja átfordítani, hanem újra akarja indítani a gazdaságot, az egész polgári társadalmi életet. “Azt akarjuk, hogy erősebben jöjjünk ki a járványból, mint ahogy belementünk” – hangoztatta. Az újraindítás feltételének a vakcinát nevezte a kormányfő, mert anélkül nem lehet megállítani a vírust. Ezért tartja a legfontosabb mai feladatnak minél több vakcina gyors beszerzését. “Nekünk minden olyan vakcina jó, amely biztonságos, és amellyel a világon már több millió embert beoltottak” – jelentette ki.

MAGYARORSZÁGON 5 HATÉKONY ÉS BIZTONSÁGOS VAKCINÁNAK VAN ENGEDÉLYE, AMI A TÖMEGES OLTÁS MEGKEZDÉSÉNEK A KULCSA

Az orosz vakcináról elmondta: 3 hónap alatt 1 millió ember oltására elegendő oltóanyag érkezik Magyarországra. A kínai vakcina ügyében pedig arról tájékoztatott, hogy 2,5 millió ember beoltására elég vakcinát vásárolnak. Így Magyarországon már 5 hatékony és biztonságos vakcinának van engedélye, ami a tömeges oltás megkezdésének kulcsa – összegzett.

ORBÁN VIKTOR REÁLIS ESÉLYT LÁT ARRA, HOGY ÁPRILIS ELEJÉRE MINDEN 60 ÉVNÉL IDŐSEBB REGISZTRÁLT MEGKAPJA AZ OLTÁST

Az európai vakcinellátás bizonytalanságai mellett is biztosan kijelenthető: a magyarok május végéig 3,5 millióval több embert tudnak beoltani, mint egy olyan, hasonló méretű EU-s ország, amely csak nyugati vakcinákra támaszkodik – mondta a miniszterelnök, aki reális esélyt lát arra, hogy április elejére a beoltottak száma meghaladja a 2 milliót, vagyis minden 60 évnél idősebb regisztrált megkapja az oltást.

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala

A NYITÁSRÓL ONLINE KONZULTÁCIÓ INDUL

A miniszterelnök elmondása szerint Magyarországnak minden oltóanyagra szüksége van, mert az oltás menti meg az életeket és a munkahelyeket. Hozzátette, nem szabadna a vakcinából politikai kérdést csinálni, “nem a vakcina területén kell bizonygatni az amerikaiak és a brüsszeliek iránti elkötelezettséget”. Jelezte, a nyitásról online konzultáció indul, 7 kérdésben kérik ki az emberek véleményét.

A KORMÁNYZATI VÁLSÁGKEZELÉS LÉNYEGE A MUNKAHELY – MEGVÉDÉS VOLT

Orbán Viktor a gazdasági helyzetről azt közölte: a kormányzati válságkezelés lényege a munkahely – megvédés volt, ezért hitelmoratóriumot vezettek be, bértámogatással segítik a bajbajutott vállalkozásokat, a nehéz helyzetbe került ágazatokban átvállalják a bérek felét, elengedték a szociális hozzájárulási adót, és felére csökkentették az iparűzési adót – sorolta, a célzott bértámogatásról pedig hangsúlyozta: mintegy 80 milliárd forintból 250 ezer munkahelyet sikerült megvédeni. Kiemelte azt is: beruházási támogatást adtak 1434 vállalkozásnak, ami 280 ezer munkahely megtartását, létrehozását segítette elő.

AMINT LESZ ELÉG VAKCINA, HOZZÁKEZDENEK A KORLÁTOZÁSOK FOKOZATOS ENYHÍTÉSÉHEZ

A gazdaságvédelmi intézkedéseket eredményeseknek nevezte, mert decemberben ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt, a munkanélküliek aránya pedig a harmadik legalacsonyabb az EU-ban. A miniszterelnök megerősítette: amint lesz elég vakcina, hozzákezdenek a korlátozások fokozatos enyhítéséhez.

A KORMÁNY GAZDASÁG – ÚJRAINDÍTÁSI AKCIÓTERVÉRŐL

A kormány gazdaság-újraindítási akciótervet indított – folytatta -, a kabinet meggyőződése, hogy a gazdaságot munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel, beruházástámogatással kell újraindítani.

Az akcióterv hét lépése:

  • a lakásépítési áfa 5 százalékra csökkentése,
  • a lakásfelújítási program,
  • a bajbajutott vállalkozások bértámogatása,
  • az orvosbéremelési program,
  • a 13. havi nyugdíj visszaépítése,
  • a 25 év alattiak szja-mentessége
  • és kamatmentes újraindítási gyorskölcsön biztosítása – 10 millió forintig – a legkisebb vállalkozásoknak – ismertette a miniszterelnök.

MEGVALÓSUL AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB EGYETEMFEJLESZTÉSI TERVE

Az akcióterv ezeket követő lépése egy nagyívű beruházástámogatási program, amelyet az EU-val közösen finanszíroznak, és amelynek legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz, megvalósul az ország legnagyobb egyetemfejlesztési terve 1500-2000 milliárd forintos befektetéssel – közölte.

KÖTELESSÉG ANYAGILAG IS MEGBECSÜLNI A NYUGDÍJASOKAT

Orbán Viktor hangsúlyozta, a mai válságkezelés logikája más, mint 2010 előtt volt: a mostani nemzeti jellegű, nem az emberekkel fizetteti meg a válság árát, szemben a 2010 előtti világgal, amikor a válságok árát főként a nyugdíjasokkal fizettették meg. A 13. havi nyugdíj visszaépítéséről megjegyezte: kötelesség anyagilag is megbecsülni azokat, akik egy élet munkájával felépítették az országot.

A KORMÁNY FONTOSNAK TARTJA, HOGY MINDEN FIATAL A SAJÁT LÁBÁRA TUDJON ÁLLNI

A 25 év alattiak szja-mentességét úgy kommentálta: a kormány fontosnak tartja, hogy minden fiatal a saját lábára tudjon állni, el tudja kezdeni az önálló életét. A kormányfő úgy összegzett: Magyarország egy erős ország, ezért állta jól a sarat a járvány idején.

AZ ELKÖVETKEZŐ HÓNAPOKBAN A KORMÁNY HÁROM NAGY ÜGYÖN FOG DOLGOZNI

Végül elmondta, a kormány az elkövetkező hónapokban három nagy ügyön fog dolgozni: végigviszi a tömeges oltási akciót; a konzultáció után – az emberek véleményét figyelembe véve – fokozatosan, kellő óvatossággal kivezeti a korlátozásokat; és újraindítja a gazdaságot.

A miniszterelnök reméli, az ország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt. Orbán Viktor arra kérte a képviselőket, pártállásra tekintet nélkül támogassák a kormány válságkezelő és gazdasági újraindítási akciótervét.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb