Közélet

100 ezer forintot adnának a bajba jutott szegedi vendéglátósoknak és a turizmusban dolgozóknak

Újabb segítség jöhet a járványhelyzet miatt bajba jutott szegedi vendéglátósoknak és a turizmusban dolgozóknak. A javaslat szerint az idegenforgalomban dolgozó, állásukat elvesztett és legalább 30 napig munkanélküli, állandó szegedi lakcímmel rendelkező emberek számára juttatnának rendkívüli, egyszeri 100 ezer forintos támogatást – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Haág Zalán, a KDNP szegedi önkormányzati képviselője.

Haág Zalán beszámolt arról, hogy korábbi javaslata, miszerint 2021. első félévére engedjék el a vendéglátáshoz, fitneszhez, sporthoz, rekreációhoz kapcsolódó vállalkozási tevékenységet folytatók teljes bérleti díját, a kormányzat határozata alapján megvalósult. Mint a Magyar Közlöny írja, az állam, önkormányzat, illetve állami vagy önkormányzati többségi befolyása alatt levő cég nem követelheti a februári, márciusi, áprilisi, májusi és júniusi bérleti díjat – amennyiben azt már beszedte, akkor azt március közepéig vissza kell fizetnie a bérlőnek.

A képviselő elmondta, most azt fogják javasolni az önkormányzat számára, hogy minden vendéglátáshoz, turisztikai tevékenységhez kapcsolódó  tevékenység esetén engedjék el 100 százalékban a teraszdíjat, illetve  a vendéglátáshoz, idegenforgalomhoz, rekreációs és sporttevékenységhez kapcsolódóan 100 százalékban a közterület-használati díjat a teljes 2021-es esztendőre.

Fotó: Haág Zalán hivatalos Facebook oldala

Emellett kezdeményeznék, hogy a vendéglátóipari, illetve szálláshelyszolgáltató vállalkozások számára hozzanak létre a „Szegedi Turisztikai Továbbfoglalkoztatást  Segítő Alapot” 100 millió forintos, de szükség esetén bővíthető pályázati kerettel.

Fotó: Haág Zalán hivatalos Facebook oldala

A képviselő tervei között szerepel az is, hogy az idegenforgalomban dolgozó, állásukat elvesztett és legalább 30 napig munkanélküli, állandó szegedi lakcímmel rendelkező emberek számára juttassanak rendkívüli, egyszeri 100 ezer forintos támogatást, illetve az állásukat 2020. március 1. után elvesztő, és jelenleg is munkanélküli szegediek számára – amennyiben szociális lakásban laknak  – visszamenőleges hatállyal, a veszélyhelyzet teljes időtartamára engedjék el a szociális lakbérek teljes összegét; valamint az állásukat 2020. március 1. után elvesztő, és jelenleg is munkanélküli szegediek  számára – amennyiben önkormányzati bérlakásban laknak –  visszamenőleges hatállyal, a veszélyhelyzet teljes időtartamára  engedjék el a lakbérek ötven százalékát.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb