Közélet

Lesz árvízvédelmi készültség Szegeden? Exkluzív Szeged365 interjú Kozák Péterrel (ATIVIZIG)

Múlt hét szombaton a Tisza magas állása miatt sor került a Huszár Mátyás rakpart lezárására. Ez még nem egyenlő az árvízvédelmi készültség elrendelésével, ami akkor szükséges, ha a folyó szintje eléri a 650 cm-t. Megkérdeztük Kozák Pétertől, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) igazgatójától, mire számítanak, indokolt- e növelni a készültséget a Tisza szegedi szakaszán.

A HÉTEN LEZÁRVA MARAD A RAKPART SZEGEDEN

“A mostani prognózisaink szerint az előrejelzett tetőzés egy picivel alacsonyabb szinten fog bekövetkezni a 650 cm-es határértéknél, 620 cm – nél magasabb vízállást nem valószínűsítünk, ennek elérése holnap, holnaputánra tehető. A héten még biztos, hogy le lesz zárva a rakpart. A hétvége felé fogjuk látni a jövőhét első részének menetét, most még a vízborítás miatt indokolt a lezárás, ez a héten valószínűen megmarad. És utána, attól függően, hogy milyen ütemben ürül az útágyazat, a közútkezelő fogja eldönteni a lezárás feloldását. Tehát még a héten biztos, hogy le lesz zárva a rakpart” – mondta el Kozák Péter, majd azt is elárulta, a jelenlegi prognózisok alapján a szegedi szelvényben árvízvédelmi készültség nem várható, a folyó többi szakaszán azonban még nem következett be a tetőzés, Mindszenten például február 19 -20-ra várják a szakemberek a tetőzést az előrejelzések alapján.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

MINDSZENTNÉL VÁRHATÓ AZ ELSŐRENDŰ ÁRVÍZVÉDELMI KÉSZÜLTSÉG

“Három mértékadó vízmércénk van a Tisza mentén, az Alsó – Tiszán, Csongrád, Mindszent, és Szeged. Mindszentre 670 körüli tetőző vízszintet várunk, ez a 650-es védekezési elrendelési szint fölött van, tehát ott, ha szükséges, akkor elrendeljük az elsőrendű árvízvédelmi készültséget. Ma reggel ott 625 cm volt a vízszint, Csongrádnál pedig 595 cm. Ott is 650 cm -es vízszint a határ, elképzelhető, hogy a tetőzési szintet nem fogja elérni, amit február 24-25-re prognosztizáltunk. A Hármas-Körösnek a bal partja tartozik még hozzánk, ott a múlt hét szombat óta elsőfokú árvízvédelmi készültségben vagyunk, és úgy tűnik, hogy ez a hét további részében is maradni fog” – közölte az igazgató.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Tehát a mindszenti vízmércén valószínűsíthető az árvízi készültség elrendelése a hét második felében. Ez a Tisza bal partját érinti, tulajdonképpen Hódmezővásárhelytől egészen Szentesig, illetve a Tisza jobb partját, az Atka fölötti árvízvédelmi szakaszokat, egészen Csongrádig.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb