Közélet

Merkely Béla, Kovidők: a koronavírus háromszor-négyszer veszélyesebb, mint az influenza

Ismét nagyot ment a Facebookon a KOVIDők péntek esti élő adása. Most három elismert hazai professzorral szerveztek kerekasztal-beszélgetést a szegedi kutatók, az elhúzódó COVID-betegségről és a világszerte egyre több embert megbetegítő vírusmutánsokról.

Az élő beszélgetés vendégei, a két nemzetközileg elismert szegedi kutató – dr. Horváth Péter informatikus és dr. Kintses Bálint biológus mellett dr. Merkely Béla, kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora és a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, valamint dr. Jakab Ferenc, virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője, a PTE Természettudományi Karának tudományos dékánhelyettese, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője és dr. Szekanecz Zoltán belgyógyász, immunológus, reumatológus szakorvos, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora voltak.

A KORONAVÍRUS HÁROMSZOR-NÉGYSZER VESZÉLYESEBB, MINT AZ INFLUENZA

Merkely Béla kardiológus arról beszélt, hogy a koronavírus egy egész szervezetet érintő, kiszámíthatatlan lefolyású megbetegedést okoz. Azt sem tudják meghatározni, hogy egy 30 éves beteg mekkora eséllyel kerül lélegeztetőgépre. Az igazolt fertőzöttek 5-6 százalék körül kerülnek lélegeztetőgépre. A professzor becslése szerint a halálozás 0,3-0,4 százalék körüli, és háromszor-négyszer veszélyesebb, mint az influenza. A szakember elmondta azt is, hogy a halálesetek 85 százalékában 65 év feletti beteg az áldozat, de nem számít a kor, mert az oltás hatása nem függ attól, hogy ki hány éves, és az is mindegy, ki melyik vakcinát kapja, mert mindegyik ugyanolyan hatékony. Annyit még hozzátett, hogy az autoimmun betegeknél érdemes gondolkodni, hogy melyik vakcinát kapják meg, erről a szakorvossal kell beszélni a betegnek.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A LÉLEGEZTETŐGÉPRE KERÜLTEK 80 SZÁZALÉKA MEGHAL

Szekanecz Zoltán belgyógyász, immunológus, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora emlékeztetett, hogy pénteken 352 ember volt lélegeztetőgépen. Szerinte ez a szám kifejezetten rossz, akkor lenne biztató, ha 100 alá menne. A betegség kiszámíthatatlan, aki érzi a tüneteket, azonnal forduljon orvoshoz – tette hozzá a szakember, mert a lélegeztetőgépre kerültek 80 százaléka meghal.

A DÉL-AFRIKAI MUTÁNS ELLEN LEHET, HOGY NEM VÉD A VÉDŐOLTÁS

Az, hogy mikor számít átoltottnak a társadalom, attól függ, hogy milyen gyorsan érkeznek a vakcinák, és az embereknek milyen lesz az oltási kedve – erről már Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője beszélt. Szerinte a brit variáns ellen még hatékony lehet az oltás, de az nem biztos, hogy a dél-afrikai ellen is az. Ennek ellenére ő is azt mondja, hogy aki kap vakcinát, az valamilyen szinten védettséget kap, ez pedig sokkal jobb és erősebb védelem, mintha valaki átesne a betegségen. 

AZ OLTÁSSAL MÁSOKAT IS VÉDÜNK, NEM CSAK MAGUNKAT

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy azért is fontos az oltás, hogy ne csak magát védje, aki megkapja, hanem másokat is. Kiemelték, hogy senki ne bagatellizálja el a koronavírus-járványt, mert mint mondták ez „nem egyszerű” betegség. 

Forrás: Kovidők Facebook oldala, Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb