Közélet

Kijött a rendelet a veszélyhelyzet 90 napos meghosszabbításáról, a korlátozásokról azonban még a héten döntenek

Keddre virradó éjjel megjelent a veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról szóló, 80/2021. (II. 22.) számú kormányrendelet a Magyar Közlönyben, magyarán mondva, hivatalosan is meghosszabbították a veszélyhelyzetet. Plusz 90 nap, amely nem jelenti feltétlenül a korlátozó intézkedések fenntartását, sőt.

133 IGENNEL FOGADTÁK EL A VESZÉLYHELYZET MEGHOSSZABBÍTÁSÁT

A képviselők 133 igen szavazattal, 55 nem ellenében és 1 tartózkodással (a kétharmados rendelkezéseket), illetve 131 igen szavazattal, 56 nem ellenében és 0 tartózkodással (a minősített rendelkezéseket) fogadták el Varga Judit igazságügyi miniszter koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló előterjesztését – írtuk tegnap.

Hogy mindez mit jelent a gyakorlatban, a lenti cikkünkben találod:

NEM BIZTOS, HOGY A KORLÁTOZÁSOK IS MARADNAK

A veszélyhelyzet meghosszabbítása nem azonos a járványügyi korlátozások meghosszabbításával. Utóbbiak a hónap végéig tartanak, vagyis ezekről a héten döntenie kell a kormánynak – információink szerint csütörtök környékén hozhatják nyilvánosságra ennek részleteit.

Magyarán, a napokban (valószínűleg szerdán) döntenek arról, hogy…

…mi legyen a sorsa a vendéglátóhelyeknek és rendezvényeknek,

…az este 8 utáni kijárási tilalomnak,

…az ingyenes parkolásnak,

…és többek között a polgármesterek kezébe adott közterületi maszkviselés is terítéken lehet.

EGY KIS VESZÉLYHELYZET-KRONOLÓGIA

Nem először vezetik be a veszélyhelyzetet, a parlament a járvány első hulláma során is elrendelte azt, amely az első hullám lecsengésével, 2020. június 18-án szűnt meg. A második hullámában a kormány 2020. november 4-étől állította vissza a rendkívüli jogrendet, majd az Országgyűlés november 10-én meghosszabbította a veszélyhelyzet hatályát, amikor is megszavazta a járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt. A most kiadott, a 80/2021. (II. 22.) számú kormányrendelet a 2021. február 8. napjával kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályát hosszabbítják meg.

Apropó, a rendelet.

Ha szeretsz bogarászni, IDE kattintva találod.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb