Közélet

Hol tart a Csongrád-Csanád megyei lakáspiac? – elkészült az ingatlan.com legfrissebb elemzése

Fordulatos éveket tudhat maga mögött az országos és a Csongrád-Csanád megyei lakáspiac. A 2014 körül indult ingatlanpiaci élénkülés keretében a kínálat és a kereslet is bővült, ám a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt megtorpant a piac. A következő időszakban azonban újabb élénkülés jöhet, elsősorban a lakáspiaci forgalom növekedhet – derül ki az ingatlan.com több mint 480 ezer eladó használt lakás és ház hirdetés adatain alapuló elemzéséből, amely Csongrád-Csanád megyében lévő használt lakások és családi házak piacán történt változásokat és a február végi helyzetet mutatja be részletesen.

KOMOLY ÉLÉNKÜLÉS VOLT TAPASZTALHATÓ A PIACON AZ ELMÚLT 5-6 ÉVBEN

Komoly élénkülés jellemezte az elmúlt 5-6 évben az országos, így a Csongrád-Csanád megyei lakáspiacot. 2015-höz képest az ingatlan.com adatai szerint a megye lakáspiaci szempontból legfelkapottabb városaiban 102 százalékkal 236 ezer forintra nőttek az eladásra kínált lakások és házak négyzetméterára. Február végén a megye legnagyobb városai közül Szegeden a használt lakások négyzetméterára 444 ezer forint volt, Hódmezővásárhelyen 247 ezer forintot, Szentesen pedig 166 ezer forintot tett ki, Csongrádon pedig 151 ezer forint volt.

2015 ÓTA JELENTŐS DRÁGULÁS TAPASZTALHATÓ A MEGYESZÉKHELYEKEN, ÍGY SZEGEDEN IS AZ INGATLANPIACON

A lakáspiaci élénkülést jól mutatja, hogy a KSH hivatalos statisztikái szerint 2015 és a múlt év harmadik negyedéve között 74 százalékkal nőtt a használt lakóingatlanok – azaz a családi házak és lakások – átlagos négyzetméterára. A megyeszékhelyeken,így Szegeden is, valamint a fővárosban jelentősebb drágulás következett be, a kisebb városok és községek túlnyomó részét alacsonyabb mértékű áremelkedés jellemezte. A hivatalos statisztikákkal összhangban vannak az ingatlan.com adatai is, amelyek szerint 2015-höz képest komoly drágulás ment végbe.

A LAKÁSPIACI DRÁGULÁS EREDMÉNYEKÉNT AZ ÉRINTETT HÁZTARTÁSOK INGATLANVAGYONA FELÉRTÉKELŐDÖTT

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Az egész országra jellemző, hosszú távú áremelkedés hátterében több tényező áll. A reálbérek emelkedése, a gazdasági fejlődés, a járvány kitöréséig javuló munkaerőpiaci helyzet mellett az állami lakásprogram, azaz a családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető támogatások is segítették a lakáspiaci élénkülést.” Azt is hozzátette, hogy a lakáspiaci drágulás eredményeként az érintett háztartások ingatlanvagyona felértékelődött.

HOL TART MOST A LAKÁSPIAC CSONGRÁD – CSANÁD MEGYÉBEN?

Az ingatlan.com medián négyzetméterárakon alapuló elemzése szerint a megye legnagyobb városaiban és ingatlanpiaci szempontból keresett településein – többek között Szegeden, Csongrádon, Hódmezővásárhelyen, Szentesen – eladásra kínált lakások és házak négyzetméterára idén február végén 236 ezer forintnál járt, ami 102 százalékos emelkedésnek felel meg 2015 tavaszához képest. A megyei városok között azonban jelentős eltérések vannak. (A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók.) Szegeden 148 százalékkal 444 ezer forintra nőttek az árak. Balogh László a szegedi lakáspiacról azt is elmondta: “A nagy egyetemvárosok közé sorolható, így az albérletpiaca is erős, ami szintén támaszt ad a város lakáspiacának.” A megye többi nagyvárosa közül Hódmezővásárhelyen 121 százalékkal 247 ezer forintra nőttek a négyzetméterárak. Közben Szentesen 57 százalékos drágulás következett be, így az ingatlan.com adatai szerint 166 ezer forint volt a medián négyzetméterár februárban.

MI VÁRHATÓ A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?

Az is kiderül az ingatlan.com összeállításából, hogy az év elején élénkülés indult az országos lakáspiacon. Ez köszönhető részben az állami lakásprogram új elemeinek. Többek között a kedvezményes – 5 százalékos – lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, amely közvetett módon a használt lakások piacát is élénkíti. Valamint a csok keretében vásárolt lakások illetékmentessége is növelheti a lakáspiaci forgalmat. Balogh László hozzátette: “Érdemes megemlíteni az otthonfelújítási programot, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes családok a lakáskorszerűsítésre fordított – akár államilag támogatott hitelből finanszírozott – összeg felét, maximum 3 millió forintot visszaigényelhetik az államtól. Ez a program a lakáspiacon eddig kevésbé keresett, felújítandó lakások és családi házak iránti keresletet is felpezsdítheti.”

DURVA ÁREMELKEDÉS VÁRHATÓAN NEM KÍSÉRI A JÁRVÁNY LECSENGÉSE UTÁNI ÉLÉNKÜLÉST A PIACON

Az ingatlan.com szakembere a következő időszakban várható ingatlanpiaci fejleményekről azt mondta: “A lakáspiacon a járvány miatti bizonytalanság lecsengése után, a már említett lakástámogatási megoldások, valamint a gazdaság újraindulása eredményeként élénkülés várható, de ez elsősorban a lakáspiaci forgalomban fog jelentkezni. Azaz a múlt évhez képest emelkedhet az adásvételek száma, durva áremelkedés viszont várhatóan nem kíséri majd ezt az élénkülést, mert a lakóingatlanok ára az utóbbi években látott drágulás miatt elérte a megfizethetőség határait”.

Forrás: ingatlan.com

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb