Közélet

Operatív Törzs: csak akkor szigorítanak, ha feltétlenül szükséges, a kormányülésen döntenek a további lépésekről

A járványügyi számítások beigazolódni látszanak, ami nemcsak az új fertőzöttek számában nyilvánul meg, hanem a súlyos megbetegedések számában is. “Ez azt jelenti, hogy a betegségek nagy számban súlyosan zajlanak, a tünetek kezdete után gyors romlás jön, olyannyira, hogy szinte azonnal kórházi kezelésre van szükség” – számolt be a jelenlegi koronavírus hazai állásáról Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatón továbbá felhívták a figyelmet arra, hogy ma újabb adag vakcinák érkeznek a háziorvosokhoz – 250 ezer Sinopharm-vakcina áll majd rendelkezésre és a Moderna vakcinája is használható oltásra, továbbá, hogy az úgynevezett kórházi oltópontokon 114 660 Pfizer-oltással folytatódik a kampány a legidősebbeknek.

AKKOR SZIGORÍTANAK, HA FELTÉTLEN SZÜKSÉGES

A szigorítással kapcsolatban azt is elárulta, hogy csak akkor szigorítanak, ha feltétlenül szükséges, a kormányülésen döntenek a további lépésekről. Kiemelte, hogy kormányülés szerdán van, ennek eredményéről hamarosan értesítést kap a sajtó. Elmondása szerint egyre többen kerülnek kórházba, a lélegeztetett betegek száma már 622 fő. Müller Cecília rámutatott: a klinikusok és a szakértők arról is beszámolnak, hogy az életkor a fiatalabbak felé tolódik el, immár a 40-es korosztályban is megjelenik a betegség.

A HÉTVÉGÉN 74 EZER FŐT OLTANÁNAK

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján ismételten kért mindenkit, hogy a járványügyi és a higiénés szabályokat tartsa be, ugyanis a fertőzés esélye sokszoros jelenleg a koronavírus kezdeti fajtájához képest a variánsok miatt – magyarázta Müller Cecília, majd kiemelte, a második hullámban 8000 körül volt a kórházban ápoltak száma, és jól láthatóan közeledünk ahhoz. Azt mondta továbbá, hogy a mai adat, a 136 halott jelentős szám, a legfiatalabb áldozat 43, a legidősebb 96 éves volt. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy külön fejezet nyílik csütörtökön, ugyanis jelentős kampány zajlik majd hétvégén, 74 ezer főt, 18 és 60 év közötti krónikus betegeket szólítanak meg SMS-ben, hogy a kórházi oltópontokra járuljanak az AstraZeneca-oltásért.

TÖBB MINT 31 MILLIÓ ADAG OLTÓANYAG VAN LEKÖTVE, SZERDÁIG 529 EZER OLTÁST ADNÁNAK BE

Mostanra több mint 31 millió oltóanyagot kötött le Magyarország, amelyből valamivel több mint kétmillió érkezett meg, amelynek egy részét már eloltották, másik része úton van, a harmadik részét pedig egyelőre raktározzák, így a Szputnyik V második oltóanyagát. Hozzátette, jó hír, hogy a korábban beérkezett Szputnyik V oltóanyagot az NNK fel tudta szabadítani, ami azt jelenti, hogy ezeket már a jövő héten el is olthatják. Eddig 758 037 főt oltottak be legalább egyszer és 253 368-an megkapták a ásodik adagot is. Müller Cecília azt mondta, hogy ha mindenki együttműködik a hétvégi tömeges oltáson, akkor jövő szerdáig 529 ezer koronavírus elleni védőoltást tudnak beadni hazánkban.

HATÓSÁGI INTÉZKEDÉSEK

Kiss Róbert rendőr alezredes bejelentette, hogy Szlovákia a mai naptól kezdve szigorította a beutazási feltételeket. Hozzátette: az egyik határátkelőhelyet is lezárták, illetve a szlovák hatóságok a magyar rendőrök segítségét kérték annak érdekében, hogy az illegális határátlépéseket hiúsítsák meg.

AZ ELMÚLT 24 ÓRA INTÉZKEDÉSEI

A maszkviselés kötelezettségének elmulasztása miatt 201 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök. Közülük a hatóságok 167 személlyel szemben intézkedtek amiatt, hogy a tízezer főnél nagyobb települések közterületein megszegték a maszkviselési kötelezettséget. 26 személyt figyelmeztettek, 90-et megbírságoltak, 51 személlyel szemben feljelentést tettek. Közlekedési eszközökön és várakozóhelyeken 4, üzletekben és bevásárlóközpontokban 30 személlyel szemben intézkedtek a járványvédelmi szabályok megszegése miatt. Az üzletek nyitvatartására vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig összesen 842 ilyen esetben kellett eljárniuk a hatóságoknak tavaly november óta. Ebből az üzemeltető, illetve a tulajdonos felelőssége 214 esetben volt megállapítható. A házi karanténban lévő személyekkel szemben 13 247 helyszíni ellenőrzést végeztek az elmúlt 24 órában. Tegnap 7411 házi karantént rendeltek el, így jelenleg összesen 37 005-en vannak karanténban. 3662-en használják közülük az online ellenőrzésre kifejlesztett mobilalkalmazást.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb