Közélet

Áll a bál Vásárhelyen: azonnali hatállyal felfüggesztette a hatóság az új busztársaság működését

Két autóbusz is a megfelelő hatósági engedély nélkül végzett menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást Hódmezővásárhelyen, ezért a kormányhivatal három hónapra felfüggesztette a Jovány Busz kft. működését – írja a Vásárhely24. Mint írtuk, hétfő óta szürreális helyzet állt elő a szomszédban: a város a fent említett új társasággal kötött szerződést, azonban a Volánbusz sem hagyta abba a működését.

A kormányhivatal ezt írta közleményében:

“Engedély nélküli buszokkal végzett személyszállítás miatt felfüggesztette a kormányhivatal hódmezővásárhelyi autóbuszos szolgáltatót

Két autóbusz is a megfelelő hatósági engedély nélkül végzett menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást Hódmezővásárhelyen, ezért a kormányhivatal három hónapra felfüggesztette a Jovány Busz kft. működését. A kormányhivatal megszüntet minden olyan tevékenységet, ami az állampolgárok biztonságát, egészségét veszélyeztetheti.

 A Kormányhivatal az SLU-761 és SLU-762 forgalmi rendszámú autóbuszok honosítási eljárása során nem látta el azokat „közforgalmú személyszállításra alkalmas” bejegyzéssel, tekintettel arra, hogy a Jovány Busz kft. erre irányuló kérelmet nem is terjesztett elő. A buszok így menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást nem végezhetnek, hiszen – a kérelem hiánya miatt – az ehhez szükséges műszaki alkalmasságukat egyáltalán nem vizsgálta az engedélyező hatóság. A menetrend szerinti személyszállításhoz a buszoknak fokozott utasbiztonsági és műszaki előírásoknak kell megfelelniük, emellett megfelelő felelősségbiztosítással is rendelkezniük kell. A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Dr. Máki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármesterének 2021. március 1-jén közzétett facebook videójából észlelte, hogy erre irányuló engedély hiányában az SLU-761 és SLU-762 forgalmi rendszámú autóbuszok mégis végeznek menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást, azaz szállítják a hódmezővásárhelyi utasokat. Erre tekintettel a Kormányhivatal még azon a napon helyszíni ellenőrzést folytatott le az SLU-761 forgalmi rendszámú autóbusz tekintetében, amely során megállapítást nyert, hogy az ellenőrzött busz a vonatkozó engedély hiányában lát el személyszállítási szolgáltatást. A Kormányhivatal a szabálytalanság miatt 100.000 Ft összegű közigazgatási bírság megfizetésére kötelezte a Jovány Busz Kft-t. A bírság ellenére a szolgáltató cég nem hagyott fel azoknak a járműveknek a használatával, amelyek nem rendelkeznek szükséges engedéllyel. Minderről a Kormányhivatal a 2021. március 2-án lefolytatott SLU-762 forgalmi rendszámú autóbusz helyszíni ellenőrzésén ismételten meggyőződött. A folyamatos jogsértésre, valamint az utasbiztonságra tekintettel a Kormányhivatal az ismételt 100.000 Ft összegű közigazgatási bírság kiszabása mellett három hónapra felfüggesztette a Jovány Busz kft. működését.

A Kormányhivatal eddig is és a jövőben is megszüntet minden olyan tevékenységet, ami az állampolgárok biztonságát, egészségét veszélyeztetheti!

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata”

Ma reggel már az önkormányzati Hódpress is arról írt, hogy a buszok ma már nem járnak, Márki-Zay Péter viszont bejelentette, hogy a buszos vállalkozó a még le nem állított buszaival ma segíteni fog az iskolásoknak abban, hogy időben eljussanak az oktatási intézményekbe.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb