BlogSzegedi Arcok

Szeged 365 Kisokos: így változik az életünk Szegeden hétfő reggeltől

Gulyás Gergely mai bejelentése alaposan felforgatta a szegediek mindennapjait, mivel a Magyar Közlöny megjelenésére (és a pontos szabályokra) még várni kell, rengeteg a kérdés. Érkezik egy friss, Szeged 365 Kisokos, benne igyekszünk válaszolni az általatok feltett fontosabb kérdésekre. Ha van még, ne sajnáljatok bennünket, küldjétek el Facebook üzenetben vagy az [email protected] – ra, igyekszünk mielőbb válaszolni.

BLACK THURSDAY: ZÁRNAK AZ ÜZLETEK ÉS AZ ISKOLÁK – EZ TÖRTÉNT (EDDIG) MA

Gyakorlatilag megsimétlődik 2020 tavasza, két hétre bezárják az üzleteket, továbbá a tavaszi szünet áprilisi végéig az óvodákat és az általános iskolákat – jelentette be Gulyás Gergely a mai kormányinfón.

Tovább is van, mondjuk még? A miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, jelenleg is tart a kormányülés, amelyen a szigorítások további részleteiről határozhatnak.

Ezekről várhatóan Orbán Viktor fog beszélni péntek reggel:

A LEGFONTOSABB KÉRDÉSEK ÉS A VÁLASZOK, A TUDOMÁNY JELENLEGI ÁLLÁSA SZERINT

A délelőtti bejelentés óta csak úgy záporoznak felénk a kérdéseitek (nagyon helyes, szeretjük, ha pörögtök), most a leggyakrabban feltettekre igyekszünk válaszolni.

MILYEN BOLTOK LESZNEK NYITVA HÉTFŐTŐL?

A sarki élelmiszerbolttól a szupermarketen át a hering-party multikig minden, ami élelmet árul. Rajtuk kívül mehetnek a drogériák, a benzinkutak és a gyógyszertárak, a bankok és a dohányboltok, minden másnak be kell zárnia.

Március 22-ig búcsút kell, hogy mondj…

  • a kedvenc szegedi fodrászodnak,
  • a ruhaboltoknak, parfümériáknak, ajándékboltoknak, papír-írószer üzleteknek,
  • autószalonoknak (a legújabb Lamborghini Aventador LP 700-4 megvásárlásával is ki kell, hogy húzd március 22-ig)
  • …és úgy általában mindennek, ami nem tartozik a fenti kategóriák valamelyikébe.

Az ÁRKÁD Szeged, a Szeged Plaza és a Napfény Park nyitva maradhat, de csakis a gyógyszertár, bank, posta, drogéria és élelmiszerbolt kategóriába tartozó üzleteik mehetnek plusz a vendéglátó egységeik. A templomok nyitva tartása még nem tisztázott, ezeket vagy a ma esti Magyar Közlönyből, vagy Orbán Viktor holnap reggeli újabb bejelentéséből tudjuk majd meg.

Az alapvetés, hogy hivatalosan minden szolgáltatásnak szünetelnie kell, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatásokat.

VISSZATÉR AZ IDŐSEK VÁSÁRLÁSI IDŐSÁVJA?

Passz, erről még nem volt szó, mi arra tippelünk, hogy pár órán belül viszont lesz…

TUDOK ÉTELT RENDELNI SZEGEDEN?

Igen, az éttermeknél nem változik semmi, a kiszállítás és az elviteles értékesítés is mehet tovább.

VERSENYZŐ VAGYOK. LE TUDOK MENNI EDZENI?

Két hétig most Te sem. A konditermeket is be kell zárni két hétre a március 8-tól március 22-ig, tehát most a versenyzői igazolással rendelkezők sem tudnak lemenni. Az igazolt sportolók meccseire, edzéseire csupán zárt kapuk mögött kerülhet sor.

MOST AKKOR HOGY LESZ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI OKTATÁS?

A csütörtöki Kormányinfón annyi hangzott el, hogy az óvodákat és az általános iskolákat biztosan bezárják április 7-ig. Az egyelőre nem derült ki, hogy mindez jelenti-e egyúttal az átállást a digitális oktatásra. Az üzletekkel szemben az iskolák most azért tartanak három hétig zárva, mert az idei tavaszi szünet utáni első tanítási nap amúgy is 2021. április 7. lett volna.

A középiskolákban, egyetemeken változatlanul digitális tanrendben folytatódik az oktatás.

BEMEHETEK DOLGOZNI VAGY KÖTELEZŐ A HOME OFFICE?

A munkavégzés engedélyezett, ám ahol van rá lehetőség, ott biztosítani kell a home office lehetőségét. Viszont az utóbbi nem kötelező, csak ajánlott.

MI A HELYZET A HATÁRÁTLÉPÉSSEL?

Szigorítás jön, de csakis a személyforgalomban. A tranzit- és teherforgalomban nem lesz változás. A személyforgalom további korlátozásának pontos részletei egyelőre még tisztázásra várnak.

JÖNNEK AZ FFP2-ES MASZKOK?

Nem volt róla szó, de még lehet. Egyelőre erről nincs infó.

EGYÁLTALÁN KIMEHETEK MÉG AZ UTCÁRA?

Igen, viszont marad az esti kijárási tilalom, a már ismert kivételekkel. A parkok látogatása engedélyezett, ahogy a szabadtéri sportolást sem fogják korlátozni. Sőt, az arborétumok látogatása is engedélyezett – papírforma szerint akár a Szegedi Füvészkert is nyitva lehetne. Séta, túrázás, futás, biciklizés közben is be kell tartani a biztonsági előírásokat, mint a maszkhasználat és a másfél méteres védőtávolság. A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.

MIKOR LÉPNEK ÉLETBE AZ INTÉZKEDÉSEK?

Az oktatással és a boltok bezárásával kapcsolatosak hétfő reggeltől (egészen pontosan vasárnap éjféltől), a többi pedig a Magyar Közlöny megjelenését követő naptól. Amint kijön a friss közlöny, jövünk a további válaszokkal!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb