Kikapcs

Szegeden is lehet szentmisére menni egyelőre, a húsvéti szertartásokról viszont később döntenek

A katolikus templomokat továbbra sem zárják be, nyilvános istentiszteleteket is lehet tartani, de a megyés püspökök felmentést adnak a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól – írta az MTI, így Szegeden is látogathatóak a szentmisék továbbra is. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleménye szerint – az Egyházi Törvénykönyv értelmében – az egyes megyés püspökök ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak.

“A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és az imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk” – hangsúlyozták. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a nyilvános istentiszteleteket csak a hatósági kijárási és egyéb korlátozásokkal összhangban lehet tartani, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására. A húsvéti szertartásokról a testület később dönt.

AZ EVANGÉLIKUS EGYHÁZ SZÜNETELTETNE

A nyilvános istentiszteletek szüneteltetését javasolja a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) püspöki tanácsa a gyülekezeteknek – olvasható az evangélikus egyház pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében. Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke, Kondor Péter és Szemerei János püspökök közös levelükben azt írták: 2021 böjti időszakában egyre növekvő reménységgel várták a találkozás lehetőségét. A jelenlegi súlyos járványügyi helyzetben mégis azt javasolják a gyülekezeteknek, hogy virágvasárnapig ne tartsanak személyes jelenléttel istentiszteletet, sem hétközi gyülekezeti alkalmat. Az ajánlás hétfőn lép érvénybe, a püspöki tanács fokozott elővigyázatosságra kéri azokat a gyülekezeteket, ahol most vasárnap még megtartják az istentiszteleteket.

TÜRELMET KÉRNEK

A püspökök reményüket fejezték ki, hogy mivel az oltás folyamata felgyorsult, hamarosan újra együtt lehetnek a “gyülekezet közösségében”. Egyúttal mindenkit arra biztattak, hogy regisztráljon és éljen az oltás lehetőségével.

“Arra kérjük a testvéreket, hogy megértő szeretettel és türelemmel hordozzák ennek a hosszú és nehéz időszaknak a terheit, imádkozzunk egymásért. Bízunk a gyülekezetek önszervező erejében, hogy senki sem marad ige és segítség nélkül most sem” – fogalmaztak.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb