Közélet

Operatív Törzs: a vírusvariánsok megjelenése egyre nagyobb gondot okoz

A koronavírus-járvány harmadik hullámának drasztikusan emelkedő szakaszát éljük – mondta Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy napról napra nő a regisztrált fertőzöttek száma, amelynek csökkentése rendkívül nagy kihívást jelent – tette hozzá.

A vírusvariánsok megjelenése is egyre nagyobb gondot okoz – fejezte ki aggodalmát Müller Cecília, aki leszögezte, hogy járványügyi szempontból is kockázatosabbak a mutánsok, mert sokkal erőteljesebb és nagyobb számú fertőzést tudnak okozni. Másrészről pedig, mint mondta, van olyan variáns, amelyik ellenáll a koronavírus vakcinának. Előremutató, hogy a szakemberek már fejlesztik az oltóanyagokat, hogy ellenállóak legyenek például a dél-afrikai vírustörzsekkel szemben.

KERÜLJÜK A SZEMÉLYES TALÁLKOZÁSOKAT

Müller Cecília arra kéri a lakosságot, hogy a személyes találkozásokat, ha tehetik kerüljék, használják telefont, vagy más egyéb eszközökkel oldják meg a kommunikációt. Azt is elmondta, hogy hiába kapja meg valaki az oltást, el kell telni néhány hétnek, mire kialakul nála a védettség. Az országos tiszti főorvos megerősítette: mindenhol kötelező lesz a maszk viselése. Müller Cecília kitért arra is, hogy a múlt héten már 42 százalékra növekedett az oltakozási kedv. Ez szerinte jelentős növekedés, mert tavaly decemberben ez a szám még a 20 százalékot se érte el. Közlés szerint a favipiravir gyógyszer a koronavírus ellen is hatékony, ennek alkalmazásáról a háziorvosok hamarosan pontos tájékoztatást fognak kapni.

RENDŐRI INTÉZKEDÉSEK

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt csütörtökön 221 esetben intézkedtek a rendőrök – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.Gál Kristóf alezredes kiemelte: közülük 161-en közterületen, 49-en egyéb, a rendeletben szereplő zárt helyen, 11-en pedig tömegközlekedési eszközökön nem viseltek maszkot. A kijárási tilalomra vonatkozó szabály megszegése miatt csütörtökön 436 emberrel szemben léptek fel a rendőrök – tette hozzá. Gál Kristóf elmondta azt is, hogy csütörtökön 7616 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 45 164-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 4073-an regisztráltak az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazásra. A rendőrök 16 415 helyszíni ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban levőknél csütörtökön.

NEM LESZ TÖMEGES OLTÁS A HÉTVÉGÉN

Elmarad a hétvégére tervezett tömeges oltás, jelentette be György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján.

Forrás: Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb