Közélet

Digitális oktatás első nap, Szeged: összeomlott a KRÉTA

Több olvasó, több portálnak is jelezte, hogy már hétfőn, az első nap az iskolakezdéskor gond volt a KRÉTA-rendszerrel. Kiváncsiságból kaptunk az alkalmon és rákérdeztünk rögtön mi is a szegedi kisgyermekes kolléganőnknél, Gábriel-Vass Edinánál, hogy náluk hogyan indult az online oktatás első napja.

Edina sajnos megerősítette az országos médiák állítását, miszerint a rendszer vagy akadozott, vagy egyáltalán nem működött. Személy szerint Ők negyed kilenckor tapasztalták, hogy lefagyott és 2-3 órával a kezdés után tudtak csak bejelentkezni a KRÉTA-rendszerbe, de elmondása szerint a többi szülő is hasonló problémákkal küszködött, és csak úgy záporoztak a közös csoportokba a szülői panaszok.

Forrás: gyerekneveles.hu

A PEDAGÓGUSOKNÁL IS PROBLÉMA VOLT

Országosan is sokan arra panaszkodtak, hogy bár pedagógusként utasítást kaptak arra, hogy a KRÉTA-rendszert használják, viszont az használhatatlan volt még a délelőtti órákban. Nem először van gond az alaprendszerrel, februárban többször is megnehezítette a tanárok életét. Ez akkor, és most is azért okoz a szokásosnál nagyobb kellemetlenséget a pedagógusoknak és a diákoknak, mert a rendszeren keresztül érhető el az úgynevezett Digitális Kollaboráció Tér (DKT) is, amit azért fejlesztettek ki, hogy a digitális munkarendben szükségtelenné tegye más oktatási szoftverek használatát. Ráadásul mától az általános iskolákban is online oktatásra kellett áttérni.

A DKT RENDSZER, MAJD AZ EKRÉTA OMLOTT ÖSSZE

Az Ekréta Informatikai Zrt. ügyfélszolgálatán arról tájékoztatták a 24.hu-t, hogy reggel 8 órától először a DKT-rendszer, majd az eKRÉTA teljes szolgáltatási köre is összeomlott. A hiba oka tehát nem a szerverek elleni rosszindulatú támadás, a leállást túlterhelés okozta. Azok a diákok, akiknek iskolája az eKRÉTA-rendszer használatát jelölte ki digitális kapcsolattartásra, jogszerűen hivatkozhatnak a hibára távolmaradásuk okaként. A KRÉTA használata a 2017-/2018-as tanévben vált kötelezővé az iskolákban, eddig csaknem 8 milliárd forintot fordítottak a rendszer fejlesztésére.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb