Közélet

Operatív Törzs: az ellátórendszer a teljesítőképessége határán mozog, megduplázódott a lélegeztetőgépen lévő betegek száma

Hadd kezdjem egy nagyon jó hírrel: elérte a beoltottak száma, sőt kissé túllépte az egymillió főt. Ezzel a lakosság átoltottsága növekedett: az unióban lakosságarányosan a második helyen áll Magyarország” – kezdte a hétfői Operatív Törzs sajtótájékoztatóját Müller Cecília.

A beoltottság 6,24 százalék az Unióban, 10,26 százalék itthon, ezzel értül, hogy ilyen helyre kerülünk – emelte ki a folytatásban az országos tisztifőorvos, majd köszönetet mondott mindenkinek, akiknek ebben szerepe volt, az oltópontoknak, a beszerzőknek, az orvosoknak, akik regisztráltak és éltek a lehetőséggel, hogy minél hamarabb védettek legyenek.

VERSENYFUTÁS AZ IDŐVEL

Versenyt futunk az idővel, az oltások beadására gyors tempóban szükség van, ezt a járványügyi adatok mutatják. Az intézkedések pontosan ez alapján születnek – hangsúlyozta Müller Cecília. Tájékoztatása szerint keddre is várnak Pfizer-vakcinát, folytatódik a legidősebbek és a magas kockázatú idősek beoltása. Úgy fogalmazott, hogy nagy szükség van a védőoltások beadására, a fokozott tempóra, a haladásra. “Romló adatokkal nézünk szembe itthon, Európában, egymás után közlik le a különböző országok laboratóriumai azokat a mutáns formákat, amik jelentkeznek. “Endémiásan vannak jelen a különböző variánsok, tehát nem behurcolták” – tette hozzá Müller Cecília.

NAGYON SOKAN KERÜLNEK KÓRHÁZBA

A hosszú Covid-szindróma elhárítása érdekében fogadják azokat az embereket is az intézmények, akik hosszú távon fáradtsággal vagy egyéb tünetekkel küzdenek. „A Covid-ambulanciák tudják, hogy milyen vizsgálatokat kell lefolytatni azért, hogy teljesen visszanyerjék az egészségüket” – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta: ami a legnagyobb terhet jelenti az országnak, hogy nagyon sokan kerülnek kórházba, súlyosan zajlik a betegségük, sokan fiatalok, akik rapid, az első tünetek után egyre súlyosbodó tünetekkel kerülnek az intézményekbe.

MEGDUPLÁZÓDOTT A LÉLEGEZTETŐGÉPEN LEVŐK SZÁMA

A Kórházi ellátásra szorulók számában 33 százalékosnövekedést regisztráltak a hétvége alatt, egyre több fiatalt fertőz meg a brit mutáns. Két hét alatt megduplázódott a lélegeztetőn lévő betegek száma, ami még nem volt ilyen magas a járvány kitörése óta. Az ellátórendszer a teljesítőképessége határán mozog. „Ezért kérem, hogy aki bármit érez, ne menjen közösségbe, a továbbfertőzés lehetősége most sokkal nagyobb, mint valaha volt” – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos. Magyarországon 5 főnél mutatták ki a dél-afrikai mutánst – közölte a tisztifőorvos.

A népegészségügyi központ vizsgálatainál

  • 1307 főnél találkoztak már az angol variánssal,
  • 13 főnél a cseh,
  • 145 főnél egyéb, járványügyi szempontból egyelőre nem releváns variációkat mutattak ki.

Utóbbiak terjedését is figyelik, a járványügyi viselkedésük nem kiszámítható. 

HATÓSÁGI INTÉZKEDÉSEK

Kiss Róbert rendőr alezredes a sajtótájékoztató elején köszöntötte a hölgyeket. “Minden nőnek jó egészséget és sok erőt kívánunk” – mondta, valamint a Zoltánoknak is boldog névnapot kívánt. Elmondta, hogy a mai nappal életbe léptek az újabb szigorító intézkedések, és felsorolta, hogy mely üzletek – és milyen feltételek mellett – tarthatnak nyitva. Az alezredes ismertette: az új előírások értelmében az általános iskolák április 7-ig nem nyitnak ki, a középiskolákban és egyetemeken pedig várhatóan még ezt követően is megmaradhat a távoktatás – mondta. Kifejtette továbbá, hogy szabadtéren ott lehet sporttevékenységet végezni, ahol tartható a másfél méteres távolság. A parkok, arborétumok, erdők látogathatók – ismertette. 

HÉTVÉGI SZABÁLYSÉRTÉSEK

  • A maszkviselés kötelezettségének elmulasztása miatt 481 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, így a járványügyi készültség kezdete óta már 28 405 esetben kellett lépniük a szabályszegőkkel szemben. Közülük a hatóságok 405 személyt marasztaltak el  amiatt, hogy közterületen nem viseltek maszkot. 
  • Közlekedési eszközökön és várakozóhelyeken 21, üzletekben és bevásárlóközpontokban 55 személlyel szemben intézkedtek a járványvédelmi szabályok megszegése miatt.
  • Péntek délután egy ittas férfi a gépjárművezető többszöri felszólítására sem vette fel a maszkot. Ezért a buszvezető megállította a járművet, és rendőri segítséget kért. A járőrök a férfival szemben szabálysértési eljárást indítottak, és előállították őt a rendőrkapitányságra.
  • Az üzletek nyitvatartására vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig összesen 845 ilyen esetben kellett eljárniuk a hatóságoknak tavaly november óta. Ebből az üzemeltető, illetve a tulajdonos felelőssége 215 esetben volt megállapítható.

Forrás: Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb