Kikapcs

Virágot lehet árulni az asztalról, de nem lehet az üzletből a Mars téren – így változott a piaci élet a szigorítások tükrében Szegeden

A március 8-val, hétfővel életbe lépett szigorítások értelmében nagyon sok üzletnek be kellett zárnia és szolgáltatás kénytelen szüneteltetni a működését, egy jó hír azonban akadt az újabb korlátozások közepette, a kormány döntése alapján ugyanis a piacok nyitva maradhattak, azonban az életbe lépett rendelettel összhangban a hét elejétől nem minden üzlet fogadhat vásárlókat már ott sem. Hogy, hogyan üzemel a szigorítások tükrében a Mars téri piac, illetve arról, hogy mit találsz nyitva, ha kimész vásárolni, Rácz Attilával, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

SOK A BIZONYTALANSÁG A VÁSÁRLÓKBAN

Rácz Attila megkeresésünkre elmondta, nagyon sok a bizonytalanság a szegediekben a piaccal kapcsolatosan, számtalan telefonhívást kapnak nap, mint nap a vásárlóiktól, akik a nyitvatartás felől érdeklődnek, illetve arról, mégis jelen körülmények között, mi kapható a piacon egyáltalán.

A SZIGORÍTÁSOK ELŐTTI HÉTVÉGÉN TAPASZTALHATÓ VOLT EGYFAJTA PÁNIKVÁSÁRLÁS

A szegediek bizonytalanságát jól tükrözte a hétvége tapasztalata is, hiszen, ahogy Rácz Attilától megtudtuk, péntek és vasárnap között rendkívül nagy forgalmat bonyolított le a piac, már korán reggel megteltek a piac parkolói vásárlókkal, akik láthatóan több hétre is feltankolták itt a készleteiket, tehát a szigorításokat megelőzően tapasztalható volt egyfajta pánikvásárlás.

A HÉT ELEJÉN KEVESEN LÁTOGATTAK KI A PIACRA, DE ÁLTALÁBAN NEM IS SZOKOTT ILYENKOR JELENTŐS FORGALOM LENNI

A hétfői és keddi nap már nem volt ilyen forgalmas, de ahogy az igazgató elmondta, a hétfő gyakorlatilag amúgy is szinte egy szünnapnak felel meg a Mars téri piac életében, ilyenkor maximum az árusok 10%-a szokott nyitva lenni, ahogy általában a keddi nap is a leggyengébb piaci napok közé tartozik, így sok mindent még nem lehetett leszűrni az elmúlt két nap tapasztalatai alapján. Ez az üresség azonban az egész városra jellemző a szigorítások és üzletbezárások miatt, tehát nemcsak a piac forgalma csappant meg a héten.

A BÉRLŐK NEM TARTJÁK FAIR – NEK, HOGY VELÜK ELLENTÉTBEN AZ OLYAN MULTIK NYITVA LEHETNEK, AKIK AZ ÉLELMISZER – KERESKEDELEM MELLETT PÉLDÁUL RUHÁKAT IS ÁRULNAK

“A bérlők mondhatni borzasztóan dühösek a korlátozó intézkedések miatt, mert nem értik, hogy egy multinál, aki élelmiszer – kereskedelem mellett foglalkozik például ruha, és cipő árusításával is, miért lehet nyitva, forgalmazhatnak tovább, míg ők nem tehetik meg ezt. Nekünk üzemeltetőként ügyelnünk kell a jogszabályok betartatására, de a kereskedőink szombaton és szinte vasárnap is abban a hitben voltak, hogy ő nekik nem kell bezárni, mert az volt a kommunikáció, hogy a piacon minden nyitva maradhat, de ez csak azokra vonatkozik, akik élelmiszert árulnak, drogériai, higiéniai termékeket, illetve tisztítószereket forgalmaznak” – magyarázta az igazgató.

 

RUHÁT ÉS CIPŐT NEM, ÉLELMISZERT, DROGÉRIAI ÉS HIGIÉNIAI TERMÉKEKET LEHET VÁSÁROLNI A PIACON A KORLÁTOZÁSOK IDEJÉN

No, de mit tudunk vásárolni a Mars téren, ha úgy döntünk szeretnénk a piacon vásárolni? Rácz Attila elmondta, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően nyitva lehetnek azok az árusok, akik élelmiszert, drogériai, higiéniai termékeket, illetve tisztítószereket forgalmaznak, de be kell zárniuk a virágüzleteknek, illetve azoknak az árusoknak, akik ruhával, cipővel,vagy egyéb textiláruval kereskednek. És itt, érdekes anomáliára hívta fel a figyelmünket az igazgató:

NÉMI ANOMÁLIA: VIRÁGOT ÁRUSÍTANI AZ ASZTALOKRÓL LEHET A PIACON, AZ ÜZLETEKBŐL VISZONT NEM

“A virágok asztalról való árusítása viszont megengedett, és itt keletkezett egy ellentét a piacon, hogy azok, akiknek üzletük van, nekik be kell zárniuk, és azok, akik csak egy asztalt bérelnek, és arról árulják portékáikat, továbbra is kipakolhatnak, mikor ugyanazt a terméket árulják, ráadásul a piacon egymástól 10 méterre. Érdekes anomália ez. Természetesen mi felajánlottuk a virágárusok számára az asztal bérlésének lehetőségét ebben a helyzetben, azonban ez az ő döntésük, hogy kívánnak – e élni vele” – tudtuk meg Rácz Attilától.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: รับทำ SEO
'Fel a tetejéhez' gomb