Smart Szeged

Pandémia vs. fejlesztések: Nemesi Pál szerint összefogás kell!

A CSMKIK (Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara) kezdeményezésére tartottak egy nyilvános szakmai megbeszélést, ahol olyan izgalmas témák is előkerültek, mint a SZEGEDI 3. HÍD ügye, a nagybefektetők Szegedre csábítása a Science Park fejlesztésével, és nem utolsó sorban központi stratégiai téma volt a víz: Szeged környékét is veszélyezteti az elsivatagodás, ez pedig kihathat a mi életünkre is! Szerencsére bizakodóak lehetünk: még a pandémia legkeményebb napjaiban is sok jó szakember pozitívan nyilatkozott a régió jövőjéről.

Előadást tartott többek között Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Dr. Szepesi Balázs közgazdász, a Mathias Corvinus Collegium Közgazdasági Iskolájának vezetője, és Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. Képviseltették magukat a régió kamaráinak vezetői, de jelen voltak a határon túli fejlesztési szervezetek vezetői és több sajtómunkatárs is.

A KORONAVÍRUS SOK VÁLLALKOZÁST A SZAKADÉK SZÉLÉRE SODORT

A mai esemény kiinduló pontja az volt, hogy “A koronavírus járvány által kialakult gazdasági helyzet számos kis- és középvállalkozás fennmaradását veszélybe sodorta.” A nem túl rózsás jelenlegi helyzetre reagálva Nemesi Pál kormánybiztos kijelentette: sok pénz van és lesz a fejlesztésekre, de most a tervezés időszakában egy dolgot már érdemes memorizálni: csak összefogással, a vállalkozók és a településvezetők közös kemény munkájával lehet tartós sikereket elérni!

Dr. Szepesi Balázs, a Mathias Corvinus Collegium Közgazdasági Iskolájának vezetője közgazdász szemmel mutatott rá arra, hogy az átrendezés időszaka érkezik. A különböző gazdasági szegmensekben már régebb óta tart az átrendeződés, de ezeket a folyamatokat véleménye szerint felgyorsította a Covid-19 vírus megjelenése. Véleménye szerint a sikeres vállalkozások legfontosabb tulajdonságai a jövőben:

  • kiszolgáltatottság csökkentése
  • rugalmasság
  • agilitás
  • közel kell kerülni a fogyasztókhoz

Mathias Corvinus Collegium Közgazdasági Iskolájának vezetőjének víziója szerint pár éven belül minden vállalkozó valamilyen online platformhoz fog csatlakozni, a digitalizáció eme lépcsőfoka elkerülhetetlen. Véleménye szerint jó kérdés az is, hogy ezt a platformot ki szervezi, ki lesz a tulajdonosa: hazai, vagy külföldi kezekben lesz majd.

SZEGEDNEK A LEGFONTOSABB: HARMADIK HÍD, PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁG, IPARI PARK

Nemesi Pál a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos rendkívül izgalmas témákat is érintett:

  • a szegedi harmadik híd: kormánybiztos úr elárulta, hogy folyamatosan dolgoznak a megvalósításon, mert Szeged városának és agglomerációjának komplex fejlődését ciklusokon átívelően fogja pozitív irányba befolyásolni ez a kiemelt fejlesztési projekt, amelynek gyors sikere az összefogáson múlik
  • precíziós mezőgazdaság: a kormánybiztos szerint ebben a gazdasági szegmensben végrehajtott fejlesztések a régió zászlós hajói, kiemelt fontosságú projektjei. Napjainkra a víz – mint stratégiai jelentőségű erőforrás – szerepe társadalmi, környezeti és gazdasági szempontból is jelentősen felértékelődött. Szegednek, a Homokhátságnak kiemelten fontos nem csak az agrárium versenyképességének növekedése miatt, de a fenntartható vízgazdálkodás az éghajlatvédelemben és a biológiai sokféleség megőrzésében játszhat kulcsszerepet, sőt hozzájárul a víz- és élelmiszerbiztonsághoz, az egészséges és élhető városi környezet fenntartásához
  • ipari park: Nemesi Pál kormánybiztos Szegeddel kapcsolatban nekünk is kifejtette már több alklommal, hogy az iparosodás elengedhetetlen, az ipari parkok fejlesztésével lehet csak jelentős befektetőket a régióba csábítani. Jó volt hallani, hogy Szegeden ezen a kiemelt projekten is nagyon sokan dolgoznak, és jó úton jár a sikeres megvalósítás felé!

A DÉL-ALFÖLDI GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ZÓNA STRATÉGIAI CÉLJAI SZIMPATIKUSAK, A RÉGIÓBAN ÉLŐK KOMFORTJÁNAK NÖVEKEDÉSÉT SZOLGÁLJÁK

Nemesi Pál kormánybiztos külön bemutatta a Dél-Alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna alapstratégiáinak fő céljait: az elvándorlás, népességcsökkenés megállítása, versenyképesség dinamikus növekedése, befektetésbarát környezet kialakítása, a határon átnyúló társadalmi kohézió erősítése. Sajnos hallhattuk, hogy a Dél-Alföld szinte minden gazdasági mutatójában hátul szerepel a rangsorban, de most összefogással sikerülhet a történelmi fejlődés elérése!

NÓGRÁDI ZOLTÁN: “MÓRAHALOMRA A VAJDASÁGI JÁRÁS KÖZPONTJAKÉNT TEKINTÜNK”

Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere hasonló stratégiai alapcélokat határozott meg, mint Nemesi Pál kormánybiztos, és kiemelte a fenntartható vízgazdálkodás rendkívüli jelentőségét. Polgármester úr Mórahalom városát a vajdasági járás központjaként említette, rámutatva arra, hogy mennyire fontosak a határon átívelő együttműködések: legyen szó település- és vállalkozásfejlesztésről, digitalizációról, vagy a kreatív ipar szegmensében megvalósuló történelmi jelentőségű projektekről!

VAN KÉRDÉS? KÜLDD EL? HOZZUK A VÁLASZOKAT!

Ha a szegedi harmadik hídról vagy a szegedi kiemelt fejlesztési projektek bármelyikéről szeretnétek kérdéseket feltenni, akkor küldjétek el nekünk ([email protected]). A mai megbeszélés után Nemesi Pál kormánybiztos ígértetett tett nekem arra, hogy ezekre készséggel válaszol. Várjuk a kérdéseiteket, de természetesen mi sem tétlenkedünk a hosszú hétvégén, összeírunk mi is jó sok szegedi kérdést! ;)

A SZEGEDI HÍDRÓL ITT NYILATKOZOTT NEKÜNK NEMESI PÁL:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb