Kikapcs

Szeged365 fotóriport: ismerd meg Szeged forradalmi szobrait

Szeged múltja bennünk él, és nap, mint nap az életünk részét képezi, azokban a szobrokban ölt testet, – amelyek jelenléte már természetes a ma emberének, az itt élő szegedieknek -, hogy emlékezzünk azokra a kivételes személyiségekre, akik városunkat és országunkat naggyá tették. Sokszor elsétálunk mellettük, és rohanó hétköznapjainkban rájuk sem tekintünk. Nyitrai Szilárd fotóriporter kollégánk körbefotózta nektek a város délceg szobrait, így a március 15-ei ünnep alkalmából most megállhatunk egy kicsit, és újra gyönyörködhetünk általuk Szeged büszke múltjában.

AKIKRE MA EMLÉKEZÜNK – 1848/49 -ES SZABADSÁGHARC HŐSEI SZEGEDEN

Szinte uralja a Klauzál teret Kossuth Lajos diadalmas szobra, nem messze attól a helytől, ahol 1848-ban szegediek tízezrei előtt mondott beszédet a nagy hatású politikus. Az Aradi tér őrzi annak a tizenhárom magyar honvédtisztnek (12 tábornok és 1 ezredes) az emlékét, akiket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. A Dóm téren az Árkádok alatt található Batthyány Lajos szobra, akit 1848. március 17-én megbíztak az első magyar kormány megalakításával, és itt találkozhatunk Petőfi Sándor fölénk magasodó alakjával is, szinte hallani, ahogy szavalja a Nemzeti dalt 1848. március 15-én. Szeged szobrai őrzik Klauzál Gábor és Deák Ferenc korabeli meghatározó politikusok emlékeit is.

SZEGED SZOBRAIN MEGELEVENEDIK TÖRTÉNELMÜNK TÖBB MEGHATÁROZÓ KORSZAKA

Nemcsak 1848 emlékét őrzik Szeged szobrai: 1956 is megjelenik például Nagy Imre szobrában a Kormányhivatal épülete előtt, találkozhatunk József Attila, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakjának egész alakos másával, aki többek között Szegeden tanult, élt és alkotott, és kőbe vésett üzenetként fennmaradt az utókornak a szegedi Nagyárvíz emléke is.

Fotók: Nyitrai Szilárd, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb