Közélet

Rusvai Miklós: egy tesztet, amelyet kicselez a koronavírus, 2-3 nap alatt ki lehet javítani

Az első vizsgálatok szerint a Bretagne-ban azonosított variáns nem súlyosabb és nem is fertőzőbb, mint az eredeti vírus – hangsúlyozta az InfoRádióban Rusvai Miklós víruskutató. A tudós szerint azonban még sok a nyitott kérdés az új variáns kapcsán, amelyet állítólag a PCR-teszt sem mutatott ki. Az egyik legfőbb kérdés, hogy a variánst azonosító francia intézet milyen PCR-tesztet használ. 

A francia koronavírus-mutánssal kapcsolatban a víruskutató szerint gyorsan ki kell derülnie, milyen fajta PCR-tesztet használtak. Az első vizsgálatok szerint a variáns nem súlyosabb és nem is fertőzőbb, mint az eredeti vírus – hangsúlyozta az InfoRádióban Rusvai Miklós víruskutató.

“Nem nagy a baj, de tisztázni kell, hogy nagyon keveset tudunk. Azt sem tudjuk, hogy a francia intézményekben, ahol a fertőzést azonosítják, milyen PCR-tesztet vizsgálnak, mert ez országonként változik, van 6-8 különböző rendszer” – mutatott rá. Példaként említette, hogy egy embert az arca, a tenyérlenyomata vagy a fogképlete alapján is lehet azonosítani.

EGY TESZTET MEGVÁLTOZTATNI 2-3 NAP A MAI TECHNOLÓGIAI FELTÉTELEK MELLETT

Miután tehát tisztázódik, hogy melyik tesztet “verte át” a francia mutáns, akkor lehet látni a következő lépést. Hogy a tesztek vannak-e lemaradva vagy a vírus mutálódik, arról azt mondta, egyértelműen az utóbbiról van szó. “Ha valaki megváltoztatja az arcát, szakállat vagy bajuszt növeszt, levágja a haját, az arcfelismerő is gondban lehet” – maradt a példánál. “De egy tesztet megváltoztatni 2-3 nap a mai technológiai feltételek mellett.” Arra a kérdésre, hogy egy adott vírusmutációról mennyi idő alatt állapítható meg, hogy gyorsabban terjed-e vagy súlyosabban betegít-e meg, azt válaszolta, ez “visszamenőleges következtetés” alapján derül ki, az adott fertőzöttek láncolatát veszik végig, méghozzá rövid idő alatt.

A NIGÉRIAI MUTÁNS

Rusvai Miklós korábban a nigériai mutánsról is beszélt, elmondta: a nigériai mutáció, amely tulajdonképpen a brit vírus egy újabb mutálódása, és amely jelenleg Algériában, Olaszországban és a Távol-Kelet számos országában terjed, nem veszélyesebb a brit változatnál.

Forrás: infostart.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb