Közélet

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió gyógyszerhatósága szerint az AstraZeneca vakcinája biztonságos

Az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága (MHRA) és az Európai Unió Gyógyszerügynöksége (EMA) is megerősítette, hogy a COVID-19 Vaccine AstraZeneca által nyújtott előnyök messzemenően meghaladják a kockázatokat, így az oltóanyag használata biztonságos és hatékony – írta az AstraZeneca gyártója szerkesztőségünkhöz küldött közleményében.

A BRIT GYÓGYSZERFELÜGYELET SZERINT A VAKCINA KORONAVÍRUSSAL SZEMBENI VÉDŐHATÁSA TÚLMUTAT AZ ESETLEGES KOCKÁZATOKON

A mai nap folyamán előbb a brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) ismertette a 11 millió AstraZeneca vakcinát kapott lakos oltását követően észlelt kisszámú tromboembóliás esettel kapcsolatos vizsgálata eredményét. A hatóság megerősítette, hogy a vakcina koronavírussal szembeni védőhatása túlmutat az esetleges kockázatokon, így arra kérték a lakosságot, hogy továbbra is vegyék fel az oltást. A minden részletre kiterjedő tudományos vizsgálat után a gyógyszerfelügyelet arra a következtetésre jutott, hogy a vérrögképződés nem gyakoribb az oltottak körében azokhoz képest, akik nem kapták meg az oltást.

ÖT ESETBEN FOLYIK MÉG VIZSGÁLAT

Összesen öt esetben még vizsgálat folyik, mivel egy ritka típusú agyi ér trombózist (sinus thrombosis) fedeztek fel alacsony vérlemezkeszám (thrombocytopenia) mellett. Ezt egy millió oltott emberből kevesebb, mint egy esetben regisztrálták, és mindez az oltástól függetlenül is előfordulhat – az ok-okozati összefüggésre nincs tudományos bizonyíték.

AZ EURÓPAI GYÓGYSZERÜGYNÖKSÉG SZERINT NEM MUTATHATÓ KI AZ ASTRAZENECA VAKCINÁHOZ KÖTHETŐ KOCKÁZAT A VÉRRÖGKÉPZŐDÉSSEL KAPCSOLATBAN

Az Európai Gyógyszerügynökség Gyógyszerbiztonsági Kockázatelemző Bizottsága (PRAC) szintén ma jelentette be, hogy nem mutatható ki az AstraZeneca vakcinához köthető kockázat a vérrögképződéssel (tromboembóliás esemény) kapcsolatban. Ugyanakkor a vizsgáló bizottság azt is megállapította, hogy egyes ritka, thrombocytopeniával járó tromboembóliás események ugyan bizonyíthatóan nem hozhatók kapcsolatba a vakcinával, de az összefüggés egyértelműen nem is zárható ki, ezért további vizsgálatokra lesz szükség. A Hatóság ugyanakkor nem mutatott ki az oltóanyag meghatározott gyártási tételeihez vagy valamely gyártóhelyhez kötődő minőségi problémát.

Forrás: AstraZeneca

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb