Közélet

Napi összefoglaló: nem csillapodnak a számok, Szeged is csatlakozik az Eurocities kezdeményezéséhez

Vasárnap van, a hét utolsó napja, viszont akadt bőven újdonság és hír mára is Szegeden. Nézzük a nap legfontosabb történéseit, meghoztuk a napi összefoglalót: sajnos a hét végére sem lettek túl fényesek a koronavírussal kapcsolatos adatok, ma is 10 ezer felett lett az újonnan azonosított fertőzöttek száma és az is kiderült, hogy egy 33 éves volt a vírus legifjabb áldozata. Galgóczi Ágnes úgy nyilatkozott, hogy a harmadik hullám még mindig emelkedő fázisban van és megszólaltak a témában a német Biontech cég alapítói is, akik szerint nyár végéig tarthat a korlátozások időszaka. Egy kis szegedi hírekkel is szolgálunk mára: az SZKT telephelyein kapnak helyet egyelőre a tram-trainek és egy perc csenddel, Szeged is csatlakozik az Eurocities kezdeményezéséhez, és jövő szerdán egy perc némasággal emlékeznek meg a koronavírus-járvány áldozatairól városunkban.

NEM CSILLAPODIK A HARMADIK HULLÁM

Nem csitultak a számok a hét utolsó napjára sem. Országosan 10 625 az új fertőzöttek száma, míg Csongrád – Csanád megyében 421 új esetet regisztráltak. A vasárnapi adatokkal, a járvány kezdete óta összesen 571 596 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban. Elhunyt 194 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 262 főre emelkedett. 

ISMÉT EGY FIATAL TÁVOZOTT KÖZÜLÜNK

Három nap után kétszáz alá csökkent a halottak száma Magyarországon. Az elmúlt 24 órában 194-en haltak meg, többségük idős, krónikus beteg volt, de köztük is a legfiatalabb áldozat egy 33 éves férfi volt, akinél a kormányzati tájékoztató oldalon nem jelöltek meg semmilyen ismert alapbetegséget.

EGYELŐRE NINCS CSÖKKENŐ TENDENCIA

A koronavírus-járvány harmadik hulláma még mindig emelkedő fázisban van – hangsúlyozta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője vasárnap a közmédiának. Galgóczi Ágnes elmondta: a regisztrált új esetek és az elhunytak száma sem mutat csökkenő tendenciát. Már több vírusvariáns is megjelent Magyarországon, ezek közül legnagyobb számban a brit mutánst mutatták ki. Ez a variáns – mint kiemelte – sokkal gyorsabban terjed és súlyosabb fertőzést is tud okozni. Emiatt emelkedik a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévő betegek száma is – tette hozzá.

A NÉMET BIONTECH ALAPÍTÓI SZERINT IS NYÁR VÉGÉRE HAGY ALÁBB A JÁRVÁNY

Sok országban a nyár végéig tarthat a járványügyi korlátozások időszaka az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védekezésben, de legalább egy évig tart még, mire világszerte sikerül megszerezni az ellenőrzést a kórokozó terjedése felett – mondták a BioNTech német biotechnológiai vállalkozás alapítói egy vasárnapi lapinterjúban, így hasonlóan vélekednek mint Karikó Katalin.

AZ SZKT BIZTOSÍTJA A HELYET A TRAM-TRAIN SZERELVÉNYEINEK SZEGEDEN

Míg el nem készül a MÁV-START Zrt. tram-train telephelye, addig az SZKT biztosítja a szerelvények tárolását – erősítette meg az információt Majó-Petri Zoltán, az SZKT vezetője vasárnap. A szerződést január 20-án írták alá a MÁV-START Zrt.-vel, így összesen kilenc állandó, illetve egy ideiglenes tárolóhelyet bérel a Magyar Állami Vasút. Majó-Petri Zoltán azt is elárulta, hogy az SZKT-nak infrastrukturális szempontból minden adott a tram-train szerelvények tárolására, valamint a finomhangolások elvégzésére. A szerződés határozott időre szól, addig amíg a MÁV szegedi járműtelepe el nem készül.

SZERDÁN EGY KICSIT MEGÁLLUNK ÉS NÉMASÁGGAL EMLÉKEZÜNK

Egy perc csenddel, Budapest és Szeged is csatlakozik az európai nagyvárosokat tömörítő Eurocities kezdeményezéséhez, és jövő szerdán, március 24-én egy perc némasággal emlékeznek meg a koronavírus-járvány áldozatairól, és mindazokról, akik bármilyen módon elszenvedik a járvány következményeit.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb