Közélet

RTL: napi 250, vagy még annál is több elhunyttal számolnak egy belső minisztériumi levélben

Már így is drasztikusak a számok, vasárnapra is több mint 10 ezer fővel nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma az országban és elhunyt 194 honfitársunk. Ami még rémisztőbb, hogy az RTL Klub birtokába került egy belső minisztériumi levél, ami szerint napi 250, vagy még annál is több elhunyttal számolnak az országban, viszont az nem derült ki, hogy ez mikor következhet be.

Eddig a szombati nap volt a legdurvább a számok szerint: 11.132 új fertőzöttet, 227 elhunytat, 10.583 kórházban és 1237 lélegeztetőgépen ápolt embert jelentett a kormányzati tájékoztató oldal, azonban az RTL Klub birtokába került belső minisztériumi tájékoztató szerint ez még nem a csúcs. A Híradó szerint a tájékoztatóban 14 ezer kórházi ággyal és napi 250, vagy annál is több elhunyttal számolnak. Az adásban nem hangzott el, hogy ez mikor illetve milyen esetben követkzehet be, és milyen hosszan tarthat.

EGY PERC MEGÁLLÁS SINCS

A kórházakon már most nagyon nagy a nyomás – az ápoltak és a lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek száma is csúcsot dönt -, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke szerint az orvosoknak és ápolóknak egy perc megállásuk sincs a telített kórházakban. Ugyan Gulyás Gergely miniszter szerint nincs kapacitásprobléma, és a rezidensek, medikusok bevonásával a személyi állomány is növelhető, Szabad Zoltán elnök szerint nem mindegy, milyen képzettségű orvos érkezik, egy intenzív osztály a legjobb sebésszel sincs igazán kisegítve.

A GYERMEKKÓRHÁZ IS FOGAD FELNŐTTEKET LÉGZÉSTÁMOGATÁSRA

A Híradó birtokába került egyébként egy másik belső levél is, amely szerint a Heim Pál Gyermekkórház is fogadhat – a gyermekellátás folyamatos biztosítása mellett, a szabad kapacitásai függvényében – légzéstámogatást vagy intenzív lélegeztetést igénylő koronavírusos betegeket 25, egyéni mérlegeléssel pedig 35 éves korig.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb