Közélet

Szegedi építésziroda tervezte a tiltakozásokat szülő balatoni társasházat

Az utóbbi pár nap legnagyobb port kavaró híre volt, hogy az aligai magaspart alatti szűk szakaszon, az úttörőtáborként ismert, majd később Erzsébet-táborként is működtetett vízparti üdülő helyén megépülhet egy hatalmas, 92 lakásos társasház, ami a helyi építési szabályzat pontjait, fogalmazhatnánk úgy is, hogy semmibe veszi – írja az epiteszforum.hu.

Mint ma kiderült, végül mégsem épül meg a Balatonaligára tervezett társasház, amely ellen a helyi lakosok tiltakozásba kezdtek. A HVG szúrta ki, hogy a tegnap esti Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint mégsem épül meg az a „társasház”, amelynek építéséről a helyi civilek sem vélekedtek túl jól.

LÁTKÉPET BEFOLYÁSOLÓ ÉPÍTMÉNY

Az ÉTDR rendszerében elérhető látványtervek és részletek alapján már-már hihetetlennek tűnő balatoni projektről a Balatontipp közölt egy részletes írást, amelyben a szintén erős visszhangot kiváltó Club Aliga területéhez kapcsolódó történésekkel hozta összefüggésbe a közeli 1392-es helyrajzi számú ingatlanon tervezett óriás építményt. Az épületek bontása február végén indult, majd közzétették a beépítéssel kapcsolatos terveket is, amelyből kiderült, hogy a kormányrendelet indokaként, szállodafejlesztés helyett, a kiemelést a hatályos építési szabályzat felülírására használnák. Ez „könnyedén” adhat lehetőséget a balatoni látképet is befolyásoló túlzó beépítéseknek. Ebben az esetben a cél egy 92 lakást és egy vendéglátó egységet magába foglaló hétszintes társasház kialakítása volt, ami a telek szinte egészét elfoglalja, így a korábban tervezett 30 méteres, védett parti sáv és a sétány helyett az épület egyik szárnya mindössze 8 méterre lenne a Balatontól.

KAMPÁNY AZ ÉPÍTÉS ELLEN

Az Aligai Fürdőegyesület “STOP Balatonaligarcha! – Balatonvilágos úttörőtábor” címmel aláírásgyűjtő kampányt indított, hogy a lakóház ebben a formában ne épülhessen meg, valamint arra kérik a Somogy Megyei Kormányhivatalt, hogy a 2021. március 8-án kiadott építési engedélyt vonja vissza. A tiltakozások ellenére azonban úgy tűnt, hogy a bontás után akár azonnal elindulhat a kivitelezés az érvényes engedéllyel. Az azonban továbbra is kérdés volt, hogy kihez fűződik a balatoni partszakasz képét jelentősen átformáló lakóház terve, mivel az adat az épülettel foglalkozó közleményekben és az ÉTDR rendszerében sem szerepelt.

SZEGEDI ÉPÍTÉSZIRODA TERVEZTE A MONSTRUMOT

Az Építészfórum értesülése szerint az 92 lakásos balatoni óriást a szegedi Török Csongor Építésziroda tervezte, akik megkeresésünkre megerősítették az információt.

„Igen, az én irodám tervezte a tárgyi lakóépületet. További információt nem tudok adni, nincs rá felhatalmazásom.” – fogalmazott Török Csongor építész. Ahogy a rövid válaszból is kiderült, az építésznek jelenleg „nincs felhatalmazása” bővebb tájékoztatást adni, az Építészfórum pedig az eddig megjelent hírekhez kapcsolódóan szakmai véleményt, hozzászólást, reakciót egyelőre nem kapott. Szegedi forrásaik szerint Csongor nevéhez a településen rendkívül sok megvalósult projekt, épület kapcsolódik többek között egy a balatonvilágosi tervhez tömegképzését tekintve hasonló társasház is, amely 2018-ban elnyerte az Év Homlokzata díjat. Az építész a Csongrád-Csanád Megyei Építész Kamara tagja és a városban jó hírnévnek örvend. Török Csongor egy kisebb csapattal dolgozik és stílusát tekintve mindig törekszik követni az aktuális igényeket, trendeket. A látványtervet és a díjazott szegedi társasházat szemlélve hasonló formákra ismerhetünk rá az Építészfórum oldalán is bemutatott balatonszemesi Marina Sétány Penthouse esetében is.

Forrás: epiteszforum.hu, index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb