Közélet

Napi összefoglaló: rekord az egy nap alatt elhunytak számában, április 12-én vagy 19-én nyithatnak az iskolák

Kormányinfóban, Operatív Törzs nyilatkozatban gazdag csütörtököt tudhatunk magunk mögött Szegeden. Befutott a napi összefoglaló, mutatjuk, mik voltak a nap legfontosabb eseményei: rekordot döntött a koronavírus hazai áldozatainak száma, egy nap alatt 272 honfitársunk hunyt el. Volt ma Kormányinfó is, Gulyás Gergely szerint a tavaszi szünet után nem sokkal nyithatnak az iskolák, míg Müller Cecília szerint már készítik a pedagógusok oltási tervét. Ma elindult az oltásregisztrációt ellenőrző honlap is, amely hol összeomlott, hol éppen működött és azt is megtudtuk, hogy a Volánbusz hétfőtől felfüggeszti az első ajtós felszállást, a járművezetőket pedig kordonnal határolja el az utastértől. Még egy tutiság így estére: az éj leple alatt nem más, mint a tram train járta körbe Szegedet.

DRÁMAI NAPI ADATOK

Az elmúlt 24 órában megközelítette a 10 ezret a napi fertőzöttek száma az országban: a kormányzati portál szerint 9637 új esetet regisztráltak tegnapról mára, ezzel a járvány kezdete óta összesen 603 347 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében is drasztikusan emelkednek a számok, az elmúlt 24 órában 488 új esetet regisztráltak. Elhunyt 272 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 19 224 főre emelkedett.

KORMÁNYINFÓ: ÁPRILIS 12 VAGY 19 A SULIKEZDÉS DÁTUMA

Ha két és félmilliót eléri az oltottak száma, akkor egy héttel később kinyitnak az általános és középiskolák, továbbá az óvodák. Ez legkorábban április 12 vagy 19 lehet, egy hét felkészülési idő kell majd erre. Ezt megelőzően beoltják a tanárokat és óvónőket – mondta Gulyás Gergely a mai Kormányinfón.

LASSAN SORRA KERÜLNEK A PEDAGÓGUSOK IS

A pedagógusok oltásának a részletes terveit elkezdték kidolgozni, de ők is mindenképpen regisztráljanak – mondta Müller Cecília. Közülük jó néhányan már megkapták a védőoltást – tette hozzá. “Jelenleg már a 69 százaléka be van oltva a 65 év felettieknek” – ismertette az országos tisztifőorvos. Hét laboratóriumot jelöltek ki Magyarországon, ahol a vírusvariánsokat azonosítani tudják – jelentette be Müller Cecília. Így lényegesen több információja lesz az NNK-nak a vírusok keringéséről. 

MÁRIS AKADOZIK AZ OLTÁSREGISZTRÁCIÓT ELLENŐRZŐ OLDAL

Müller Cecília országos tiszti főorvos a csütörtöki operatív törzs tájékoztatóján jelentette be, hogy már ma elindul az a honlap, ahol az ellenőrizhető, sikeres volt-e a védőoltásra való regisztrációnk. A kezdeti érdeklődés egyébként akkora volt, hogy alkalmanként átmenetileg elérhetetlenné vált az oldal.

HÉTFŐTŐL CSAK HÁTUL SZÁLLHATUNK FEL A BUSZRA

A járványügyi helyzetre tekintettel, az utasok és az autóbuszvezetők védelmében a Volánbusz március 29-től valamennyi járatán felfüggeszti az első ajtós felszállást, a járművezetőket pedig kordonnal határolja el az utastértől – közölte a társaság csütörtökön, tehát Szegeden sem lehet hétfőtől az első ajtókon felszállni a közösségi közlekedésben.

AZ ÉJ LEPLE ALATT RÓTTA SZEGEDET A TRAM TRAIN

Amíg 10-ből 9 szegedi az igazak álmát aludta, a Stadler Citylink névre hallgató tram train büszkén rótta a köröket a Napfény Városában. Szerdán a szentesi motorgarázsból Szegedre költözött, majd este 11-től elkezdte a hatósági próbákat, az éj leple alatt a 406 001-es pályaszámú vasútvillamos a szegedi megállókat tesztelte.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb