- Hirdetés -
Közélet

Operatív Törzs: elkezdték kidolgozni a pedagógusok oltásának részletes terveit

Indul a regisztráció lekérdezésére szolgáló portál, aki regisztrált, pár napon belül megjelenik a rendszerben a jelentkezése, aki viszont nem találja magát egy-két hét után sem, az Müller Cecília tisztifőorvos szerint rosszul vitte be adatait – hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. 


- Hirdetés -

Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta, hogy 632 ember nem viselt maszkot szerdán. A közterületeken 600 intézkedés volt – tette hozzá. A kijárási tilalmat 320-an szegték meg. 41 intézkedés volt a korridorokon – mondta Kiss Róbert. 8378 hatósági házi karantént rendeltek el szerdán. 


- Hirdetés -

AZ ANGOL MUTÁNS LETT A DOMINÁNS

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy heroikus küzdelmet folytatnak a járvánnyal szemben. Mindenki a harmadik hullám felszálló szakaszában van – tette hozzá. Sajnos emelkedik az áldozatok száma is, és ez abból adódik, hogy itthon is az angol variáns dominál – mondta Müller. Március végére teljesen tért hódított az angol variáns, és 100 százalékban ez a típus kering. Nagyon nagy a variabilitása a kórokozónak – tette hozzá. Müller közölte, hogy ez a mutáns sokkal fertőzőképesebb. Nagyon ragályos ez a betegség, az angol mutáns tette főképpen azzá. Az új forma nemcsak ragályosabb, hanem súlyosabb megbetegedést is okozhat – mondta a szakember. Nagyon gyorsan tud változni a fertőzött személy klinikai állapota.  

A LEGFONTOSABB, HOGY ELKERÜLJÜK A FERTŐZÉST

Müller Cecília szerint a legfontosabb, hogy elkerüljük a betegséget és ne kerüljünk kórházba. Valóban emberfeletti munkát végeznek az egészségügyben dolgozók. Nagyon sokan segítik a munkát. Müller Cecília szólt arról is, hogy az egészségügyi dolgozók közül, aki kérte, az be van oltva, és ez jelentős különbség a tavaszi időszakhoz képest, hiszen ők így védettek. Nagyon nagy teher hárul rájuk – tette hozzá. A védőoltási program vezethet ki minket a járványból, és nagy jelentősége van annak, hogy közel 1,750 millió ember megkapta már az oltást. “A világ négy sarkába elmegyünk, hogy vakcinát szerezzünk a magyar embereknek” – mondta a szakember. Ezért is regisztráljon mindenki, és válaszoljanak a levelemre, azok, akik eddig nem tették – tette hozzá. 

A PEDAGÓGUSOKAT IS OLTJÁK MAJD

A pedagógusok oltásának a részletes terveit elkezdték kidolgozni, de ők is mindenképpen regisztráljanak – mondta Müller Cecília. Közülük jó néhányan már megkapták a védőoltást – tette hozzá. “Jelenleg már a 69 százaléka be van oltva a 65 év felettieknek” – ismertette az országos tisztifőorvos. Hét laboratóriumot jelöltek ki Magyarországon, ahol a vírusvariánsokat azonosítani tudják – jelentette be Müller Cecília. Így lényegesen több információja lesz az NNK-nak a vírusok keringéséről. 

Forrás: MTI/Balázs Attila

LEKÉRDEZÉSI LEHETŐSÉG AZ OLTÁSRÓL

Csütörtök délután elindul az az internetes felület, ahol a regisztrált, de még be nem oltott személyek lekérdezhetik, hol tartanak a folyamatban – jelentette be Müller Cecília. Ehhez meg kell adni a TAJ-számot és a születési dátumot. Akinek a honlap megerősíti, hogy van regisztrációja, annak nem kell semmit sem tennie. Akinek egy “nem, az ön vakcinaigény iránti regisztrációja még nem érkezett meg” jelenik meg, akkor sem kell megijedni, mert néhány nap szükséges az adatok feldolgozásához. Ha több hét telt el a regisztráció óta, akkor valószínűleg hibásan rögzíthette az adatait, és ezt is javítani lehet – mondta el a szakember. Az adatokat az [email protected] oldalra elküldve lehet javítani. Embertpróbáló időket élünk, és nem tudjuk, mikor lesz vége ennek. A gyermekekben lehet van öröm, hogy most éppen nem kell iskolába járni, de ez egyre kevésbé jellemző – mondta Müller Cecília. Mindenképpen segíteni kell a gyerekeknek, hogy a félelmüket eloszlassuk – tette hozzá. 

HAMAROSAN NYITHATNAK AZ ISKOLÁK

Ha két és félmilliót eléri az oltottak száma, akkor egy héttel később kinyitnak az általános és középiskolák, továbbá az óvodák. Ez legkorábban április 12 vagy 19 lehet, egy hét felkészülési idő kell majd erre. Ezt megelőzően beoltják a tanárokat és óvónőket. Ez önkéntes és regisztráció alapú – mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely.

Forrás: origo.hu


- Hirdetés -
- Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb