Szegedi Arcok

Duda Ernő: 2,5 millió beoltott ember kevés a biztonságos nyitáshoz

Először Orbán Viktor miniszterelnök beszélt az állami rádióban arról, hogy ha az átoltottság eléri a 2,5 milliót, el lehet kezdeni a nyitást. Ezzel számol azóta Gulyás Gergely miniszter is. Valójában azonban 3,5 millió oltott ember kellene a biztonságos nyitáshoz. Ezt mondta a 168.hu-nak Duda Ernő, szegedi virológus.

A professzor szerint 2,5 millió beoltottal csak a halálozási arányt lehet jelentősen csökkenteni, az új megbetegedéseket nem. A fertőzöttek számát akkor lehetne felére szorítani, ha egymillióval több beoltott embernél nyitnának ki az iskolák. “Ha 3,5 millió oltottnál ígéri ugyanazt a kormány, akkor azt lehetne mondani, hogy a felére csökken a megfertőzhető embereknek a száma. Nem nullára, felére!” -emelte ki a virológus.

AZ ÚJ MUTÁNS AZ 55 ÉV ALATTIAKRA VESZÉLYESEBB, MINT A KORÁBBI

Tavaly a vírus alapváltozata 2-3 embert tudott megfertőzni, a brit variáns körülbelül kétszer annyit – emlékeztetett. Duda Ernő. Az idősek beoltásával a halálozások száma leszorítható, de gond, hogy az új variánsok gyorsabban szaporodnak. Az új mutáció az 55 év alattiakra, most veszélyesebb, mint az első hullámban fertőző koronavírus. Az időseket az átoltottság miatt nem fenyegeti olyan mértékben a halálos vagy a súlyos lefolyás kimenetele, de a fiatalokat igen, mivel egyelőre nem várható az ő beoltásuk. A halálozási szám ugyan le fog csökkenni, de a kórházba kerülők száma nem biztos, mert a járvány várhatóan ugyanúgy terjed majd, mint ősszel. A mostani számokhoz képest ez kevesebb lesz, de nem lesz drasztikus különbség az őszi adatokhoz képest – tette hozzá.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb