Közélet

Orbán Viktor: este 10-re tolják át a kijárási tilalmat, jöhet a boltok négyzetméter alapú nyitása! (frissítve)

Lesz vásárlói limittel megspékelt nyitás, ahogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kérte? Vagy inkább a romló járványadatokra és a kórházi kapacitásokra tekintettel további szigorítást kapunk? Mi lesz a közelgő húsvéti hosszú hétvégével? Orbán Viktor ma reggel az operatív törzsnél kezdett, fél nyolctól újabb bejelentések jöhetnek a Kossuth Rádióban.

Cikkünk folyamatosan frissül, olvasás közben nyomj rá az oldal tetején lévő Szeged365 logóra az update-hez!

EZ VOLT A CSÜTÖRTÖKI KORMÁNYINFÓN

A papírforma szerint legutóbb mindössze egyetlen hétre meghosszabbított, hétfőig érvényes korlátozások kapcsán fokozott figyelem övezte a csütörtöki Kormányinfót, azonban Gulyás Gergely kissé csalódást okozva közölte, az újabb intézkedéseket várhatóan a kormányfő teszi közzé a péntek reggeli operatív törzs ülését követően.

Amit viszont tegnap bejelentett a miniszter:

  • Ha két és félmilliót eléri az oltottak száma, akkor egy héttel később kinyitnak az általános és középiskolák, továbbá az óvodák. Ez legkorábban április 12 vagy 19 lehet, egy hét felkészülési idő kell majd erre. Ezt megelőzően beoltják a tanárokat és óvónőket. Ez önkéntes és regisztráció alapú.
  • 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat a kis üzletekben – ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felvetése tartalmazza, amelyet holnap reggel az operatív törzs ülésén tárgyalnak meg. A plázák, bevásárlóközpontok üzleteit illetően is a négyzetméter-alapú korlátozások betartására tettek javaslatot. Gulyás szerint olyan nyitási tervet kell kidolgozni, amely az átoltottság mértékétől függ majd.
  • Gulyás Gergely szerint már megkezdődött a korábbi orvosi protokoll felülvizsgálata azzal kapcsolatban, hogy a várandós kismamákat be kell-e oltani. Eddig ugyanis még nem oltották be őket, de ez a jövőben változhat. Közös szakmai állásfoglalás készül, amelynek az eredményét Müller Cecília fogja ismertetni hamarosan.

Az interjút IDE kattintva tudod élőben hallgatni, mi pedig jövünk a szöveges tudósítással.

07:34 TOMBOL A JÁRVÁNY, 275 ÁLDOZAT VOLT TEGNAP

Orbán Viktor az operatív törzs üléséről érkezett. Nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a csúcsot hanem az, milyen gyorsan kezdünk el lejönni onnan. Mint mondta, nem menne bele jóslásokba, vannak tények, 275 embert vesztettünk el tegnap, 11.823 beteg van kórházban, 1480 – an vannak lélegeztetőgépen.

A kapacitások fele még megvan:

  • Ágyból van 10.143
  • Lélegeztetőgépből van 1693

500 önkéntes jelentkezett, 1200 hallgató dolgozik az egészségügyben. A végső tartalékhoz még nem kellett hozzányúlni, ők az ingázók, akik Ausztriába járnak át dolgozni.

07:38 A JÁRVÁNY LEGNEHEZEBB HETEIT ÉLJÜK

Harmadik hullám azért van, mert a brit mutáns kiszorította a korábbi vírustípust. Háromszor annyi embert képes megfertőzni mint az előző változat, a fiatalabbakra is veszélyes.

07:39 NINCS KÉTSÉGEM, SZABAD NYARUNK LESZ

A vírus elleni első számú védekezési eszköz az oltás, ez a vakcinától függ. Képesek lennénk az oltások többszörösét is beadni, de nincs elég vakcina. Csütörtök késő est ért véget a miniszterelnökök járványügyi találkozója, amit online tartanak. Máshol még nagyobb baj van, ahol csakis a Brüsszel által megrendelt vakcinákra támaszkodnak, ott messze a magyarok mögött járnak.

Szabad nyarunk lesz, útban vagyunk a szabadság felé – mondta Orbán Viktor.

07:41 ROSSZ DÖNTÉST HOZTAM

“A rám eső felelősséget vállalnom kell, rossz döntést hoztam, én is benne voltam abban, hogy Brüsszel kezébe adtuk a vakcinabeszerzéseket. Nem volt puskacső szorítva a homlokunkhoz, hiba volt, mindenkinek magának kellett volna intéznie a dolgot” – fejtette ki a miniszterelnök. Mint mondta, Brüsszel abban jó volt, hogy leszorítsa az árakat, viszont nincs elég vakcina.

„Nekünk nem az ár az elsődleges, nem potyog az égből a pénz, de az életekhez képest másodlagos.” Az idő a fontos. ha olcsón nincsen, akkor inkább legyen drágább. A mi felelősségünk teljesen nyilvánvaló a választók irányába – szögezte le.

“Rendes emberek ezek, de nem érzik az életet úgy, mint mi” – mondta az unió illetékeseiről. A kormányfő közölte, hogy Szijjártó Péter már novemberben jelezte, hogy gond lesz a vakcinák körül. “400 ezer vakcina van kint, amivel oltunk. Van 250 ezer orosz vakcina a raktárakban, de ezek feloldásra várnak. Egyébként már több mint 1,8 millió vakcinát adtak be” – mondta a kormányfő. 

07:45 1.800 EZER FELETT VAN AZ OLTOTTAK SZÁMA

1.800 ezer felett az oltottak száma, sőt, 600 ezer magyar már a második oltását is megkapta.

07:46 AZONNALI ÚJRANYITÁS NEM LEHET, VISZONT JÖHET A NÉGYZETMÉTER ALAPÚ NYITÁS

“Tettem ma is kísérleteket az operatív törzs ülésén rá, viszont azonnali nyitás nem lehet. Átállunk a négyzetméter alapú nyitásra, emiatt azonban – a tumultust elkerülve – tovább kell engedni a boltok nyitva tartását” – jelentette be a miniszterelnök. 10 négyzetméterenként egy fő lehet majd, úgy tűnik, hogy kilencig lehetnek majd nyitva a boltok, és 10 óra lesz a kijárási tilalom új ideje.

Még tárgyalás alatt van a dolog, az operatív törzs ma délután tárgyalja át a részleteket, ezekkel szombat reggel jönnek a Magyar Közlönyben.

07:48 A SZAKEMBEREK MEREVEN ELLENÁLLNAK A FODRÁSZATOK ÚJRANYITÁSA ÜGYÉBEN

Küzdelem zajlott a fodrászokért és a szépségiparban dolgozókért, de a járványügyi szakemberek „mereven ellenállnak”, az erről szóló tárgyalások azonban most is zajlanak, hangzott el az interjúban.

07:50 AKKOR LEHET TELJES NYITÁS, HA BE LESZNEK OLTVA AZ IDŐSEK

Orbán Viktor szólt arról, is, hogy amíg a 65 év felettiek nincsenek beoltva, addig nem lehet nyitni. Mégiscsak a 65 év felettiek hozták el idáig az országot, és nem lehet az ő szempontjaikat háttérbe szorítani. Ha megkapták a vakcinát, akkor lehet újraindítani. A 65 év feletti regisztráltak 71 százalékot már beoltották.

07:52 ELKEZDIK A VÁRANDÓSOK OLTÁSÁT

Orbán Viktor elmondta, hogy a várandósok esetében az a döntés született, hogy Pfizerrel és Modernával lehet őket oltani. 

07:54 ÁPRILIS 19-ÉN NYITHATNÁNAK AZ ISKOLÁK

“Ha vissza akarjuk engedni a gyerekeket az iskolába, akkor a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat is be kell oltani. 112 ezer regisztrált iskolai dolgozóból 20 ezret már beoltottak” – mondta a miniszterelnök. A maradékot április 10-ig be lehet oltani, és így reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulhatnak az iskolák és az óvodák. 

07:55 HATALMASAT KÜZDÖTTEK A HÁZIORVOSOK

“A magyar oltási kapacitás nagyon jó, és több százezer embert be lehetne oltani, ha lenne vakcina” – mondta a kormányfő. A háziorvosok elsöprő többsége mindent megtesz a betegek érdekében, erőn felüli munkát végeznek.

07:58 A NYÁRON MÁR LEHETNEK RENDEZVÉNYEK

A nyárra visszakaphatjuk az életünket, de lehetnek olyan szolgáltatások, főként rendezvények, amelyeket csakis az oltást igazoló papírral lehet igénybe venni, látogatni.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: wikipedia reference
'Fel a tetejéhez' gomb